54 učenika manje na području Imotske krajine

Osipa se demografska slika Imotske krajine.Polako,ali na žalost sigurno.Jer ako je suditi prema broju učenika osnovnih škola u Imotskoj krajini,koji   od ponedjeljka kreću u novu školsku godinu ,a njih je 54 manje nego prošle školske godine,stanje ni malo nije dobro..

Prošle godine škole je  pohađalo 2332 učenika,ove će godine 2278!No, kada se konačno i sagledaju podaci u kojim školama ove godine ima manje učenika,iznenađenje je potpuno.

U Zmijavcima urbaniziranom selu  na domak Imotskog sa vrlo dobrom infrastrukturom,uvjetima za život u tamošnjoj školi ove godine je  čak 18 učenika manje  nego prošle.Onda iznenađenje i u imotskoj školi Stjepan Radić.Tamo 16 manje učenika,u Krivodolu njih 12 manje.I onda posebno što upada u oči je  osnovna škola Aržano.Prošle godine bilo je 51 učenik,ove godine 43.Minus osam.Eto upravo je Aržano na neki način preslika toga demografskog pada.

U školi u Prološcu pet je učenika manje,a tek Studenci,što je iznenađujuće imaju tri učenika više,a Runovići njih dvoje više.

Ovu ipak tužnu sliku neće upotpuniti ni više tri učenika u osnovnoj školi u Imotskom Vergila Perića.Nakon ovih podataka upitati se iskreno,što će ti i brzi  razvoj turizma ,planiranje izgradnje  novih prometnica ,ulaganje u ostalu infrastrukturu,ako to nema tko koristiti.

Čini se da je ono zlatno pravilo opstanka na prostoru Imotske krajini i dakako poboljšanje njegove demografske slike aktualnije nego ikada.A ono  je vrlo jednostavno.Osigurati posao mladim obiteljima ,pomoći im u osiguranju krova nad glavom i sve će se preokrenuti u pozitivnom smjeru.Jer u Imotskoj krajini može se lijepo i ugodno živjeti.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com