Počelo pražnjenje Zelenog jezera u Ričicama

Iz akumulacijskog jezera Ričice,popularnog Zelenog jezera od petka  se ispušta voda,kako bi se stekli uvjeti stručnjacima koji će ispitati dijelove njegovog dna,locirati podzemne ispuste te ih u konačnici i sanirati.

Riječ je o projektu Hrvatskih voda uz punu suradnju sa našom županijom ,da se stabilizira dno jezera i time spriječi odlazak velikih količina vode,a samim time i steknu se uvjeti za akumulaciju dovoljnih količina vode koje će služiti za natapanje Imotsko-Bekijskog polja.

Upravo u petak djelatnici Hrvatskih voda koji rade na samoj brani ,otvorili su  glavni podvodni ispust i velike količine vode potekle su prelijepim kanjonom Badnjevica ,koritom rijeke Suvaje prema Prološcu i dalje Imotskim poljem u sustav Prološkog blata.

Prije samog ispuštanja u jezeru je bilo  nešto više od 4,5 milijuna kubičnih metara vode.U četiri dana koliko se planira ispuštanje  ispustilo bi se oko 3,5 milijuna kubičnih metara vode i ostalo bi 1,1 milijun.To je i granica  koja će garantirati pristupe glavnim prirodnim ispustima koji bi se po projektu trebali zatvoriti i time spriječilo nekontrolirano gubljenje vode.

Pošto je u jezeru vrlo aktivna flora i fauna ostati će dovoljno vode za njeno održavanje.Samo ispuštanje je uistinu spektakularno,jer se na samom izlazu vode u kanjon Badnjevice stvorio ogroman stup vode koji udara u zaštitnu betonsku zapreku,te se voda potom  spušta prema Prološcu.

Dolaskom velikih količina vode poplavljena je i drvena scena poznatih Proloških živih jaslica,no to  kako tvrde Proložani neće učiniti nikakvu štetu jer će se za 20-te jubilarne Jaslice raditi posve nova.Voda, znači odlazi koritom rijeke Suvaje,ne u vodonatapne kanale koji su ionako puni vodom iz rijeke Vrljike,već u prostor Prološkog blata koje može primiti trenutačno i više od deset milijuna kubičnih metara vode.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com