Hoće li se zaštititi poznate imotske vodenice?!

Na daleko poznate vodenice sa mlinovima za mljevenje žita na imotskoj rijeci Vrljici na lokalitetu Perinuša,potječu još iz Srednjeg vijeka ,i izgrađene su prije dolazaka turskih osvajača.Prema očuvanim dokumentima služile su i franjevcima koji su djelovali u staroj kršćanskoj crkvi na Opačcu , glavnom izvorištu Vrljike.Vodenice je još 1717. godine nakon oslobođenja Imotske krajine od Turaka, dobila obitelj Frančeski  od strane Mletačke vlasti.Stoljećima su mlinovi vodenice služili imotskom pučanstvu,a vodenica je i nekoliko puta obnavljanja,prvi put 1722.kada je nadograđena sa novih osam mlinova te ih ima sveukupno četrnaest.Potom je uslijedila obnova 1854. godine od strane Austrijske vlasti.Vodenica je  teško stradala u velikom potresu u Imotskoj krajini početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća,pa je opet obnovljena.Nakon toga je smanjenjem količina žitarica u Imotskoj krajini prestalo s radom nekoliko mlinova,da bi danas ostao u funkciji samo jedan jedini mlin.Vodenica je 1976. godine upisana u Registar zaštićenih spomenika kulture a,danas je u  vlasništvu   čak šest obitelji.Potpuno je devastirana,urušen je istočni krov i osim što ruži sliku i samog ihtiološkog rezervata u kojem se nalazi,opasna je za vozače i prolaznike.

Inicijativom obitelji Ante Gadže jednog od suvlasnika dijela vodenice koja i u ovakvom lošem stanju izaziva živo zanimanje brojnih turista,pokrenuta je  djelomična obnova.

-Moja obitelj sigurno sama neće moći podnijeti  bar i dio obnove ,zato apeliram na grad Imotski,Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Imotskom  da se uključe u ovu hvale vrijednu akciju,riječi su Ante Gadže.

-Mi smo spremni sa svojom stručnom ekipom pripomoći izradi samoga projekta obnove te vrijedne vodenice na Perinuši i posredovati u kontaktima sa Ministarstvom kulture.Sada trenutačno sudjelujemo u obnovi kuće Frančeski u neposrednoj blizini te vodenice.Sredstva za obnovu vodenice trebalo bi dobiti apliciranjem projekta kod nadležnog ministarstva kulture, riječi su Ivana Alduka  ravnatelja Konzervatorskog odijela Mistarstva kulture u Imotskom.

-Grad Imotski je spreman sudjelovati u obnovi toga vrijednog objekta,no prvo trebaju vlasnici riješiti imovinsko pravne odnose.Trebali bi svi sjesti i dogovoriti se,a imaju također i načini da se sredstva za obnovu dobiju i putem  natječaja kod EU fondova   ,riječi su Ivana Budalića gradonačelnika Imotskog.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com