Gotovo 700 tisuća kuna za nove edukacije u turizmu

LAG ADRION svojim radom uvelike doprinosi poboljšanju konkurentnosti turizma na svom području, ali i na razini cijele Hrvatske. Još 2013. godine program „Turizam po mjeri“ inicirala je predsjednica LAG – a ADRION Dragica Vranješ. Ovaj program iz godine u godinu dobiva sve veću podršku, a u početku ga je prva prepoznala Splitsko – dalmatinska županija. Važno je istaknuti da su se zahvaljujući tom programu prvi put na ovom području održavali programi cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Splitu.

Educirani su mnogi voditelji turističkih agencija za koje je edukacija po točno određenim pravilima bila neizbježan uvjet. Isto tako, veliki broj kuhara na ovom području u dva navrata prošao je obrazovne programe koje je vodio akademski kuhar Branko Ognjenović, a koji su se odvijali u Makarskoj te u Gradu Omišu. Osim navedenih, veliki broj proizvođača prošao je edukaciju za preradu proizvoda kako bi se što više približio tržištu, odnosno turistima. Ovaj višegodišnji program sada je u značajnijim iznosima financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Dana 9. rujna 2019. godine donesena je Odluka o financiranju projekta „Nove snage za turizam pomjeri“. Ovim projektom će se 30 nezaposlenih mladih osoba s područja LAG – a ADRION prekvalificirati za kuhare, konobare i planinarske vodiče. Cilj projekta je povećanje konkurentnosti mladih na tržištu rada te doprinos razvoju turističke ponude. Partneri LAG – a ADRION na ovom projektu su Splitsko – dalmatinska županija, Općina Proložac, Srednja Škola Jure Kaštelan Omiš i Savez gorskih vodiča Hrvatske.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a biti će 100% financiran iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 681.561,29 HRK, čime je ukupan iznos odobrenih projekata na kojima je LAG ADRION nositelj – pomogao pri prijavi ili koje financira u 2019. godini prešao 14,7 mil. HRK.

Ovim projektom zaposliti će se jedna osoba na puno radno vrijeme (voditelj projekta 70%, trener 30%) te jedna osoba na radno mjesto suradnika na projektu na 50 % radnog vremena. Sudjelovanjem u projektima koji se ne odnose samo na poljoprivredu i ruralni razvoj, već i na socijalne teme LAG ADRION potvrđuje činjenicu da je jedan od najuspješnijih LAG – ova u RH.

Podsjetimo se, u 2018. godini na projektima kojima je LAG sudjelovao kao prijavitelj ili partner, odnosno pomogao pri prijavi zaposlilo se 86 osoba. U 2019. godini zaposleno je 17 osoba, a uzmemo li u obzir da godina još nije gotova nadamo se da će taj broj dodatno povećati.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com