25. obljetnica oslobođenja Kupresa

25. obljetnica oslobođenja Kupresa od srpskog okupatora i 13. obljetnica dana Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR-HB svečano će se obilježiti u nedjelju, 3. studenog.

Program započinje u 8 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na masovnoj grobnici Ogledala, nakon čega će se upriličiti polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule na Spomen obilježjima Suho polje, Kupreško polje i Vukovarcima u 8:30 sati.

Sveta misa zadušnica za pripadnike HVO-a i USP iz Domovinskog rata HR-HB održat će se u crkvi Sv. Obitelji na Kupresu u 10 sati, a prijenos mise bit će uživo na programu HTV-a. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na križu ispred crkve bit će u 11 sati.

Svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad, uz pratnju 1. benda orkestra O.S. BiH, na rasporedu je u 11:15 sati. U isto vrijeme predviđeno je polaganje vijenaca na Spomen obilježju poginulim pripadnicima specijalne policije MUP-a HR-HB (Dražan Lončar i Ivan Miličević, za pripadnike USP HR-HB) te u 11:30 sati (Ivo Bubnjić i Boško Livančić, za pripadnike USP HR-HB).

Svečana akademija održat će se u velikoj dvorani Hrvatskog doma kulture Kupres, s početkom u 12:15 sati.

Braniteljsko druženje predviđeno je u 13:30 sati na platou ispred Hrvatskog doma kulture Kupres.

U 18 sati bit će nastavak druženja s članovima USP HR-HB.

Dolazak je najavilo preko 300 braniteljskih udruga s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Operacijom Cincar oslobođen je Kupres i veći dio Kupreškog polja. Operacija je trajala tri dana, od 1. do 3. studenog 1994.g. Nakon više od dvije godine okupacije, oslobođen je prostor od 400 četvornih kilometara, vojska bosanskih Srba odbačena je dalje od planine Cincar, otvorena je cesta Bugojno-Livno, oslobođen je veći dio Kupreškog polja te sam Kupres i okolna sela. Od strane HVO-a poginula su trojica vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.

DAN USP HR-HB

Članovi Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR-HB prisjećaju se herojskih podviga kada su njihove postrojbe ušle u oslobođeni Kupres te su u znak sjećanja 3. studenog uzeli ujedno kao svoj dan. Podsjetimo, na taj dan poginula su dva člana specijalne policije.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com