Štrajk u školama nastavljen: Nema nastave na području Imotske krajine

Nastavnici i učitelji zbog plaća štrajkaju već petnaesti dan. Tako danas nema nastave u svim školama na području cijele Splitsko-dalmatinske županije. 

U podne će se održati nova konferencija za medije Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na kojoj će predsjednici Sanja Šprem i Branimir Mihalinec izvijestiti o štrajku u osnovnim i srednjim školama i i najaviti daljnji tijek štrajka.

Sat vremena kasnije održat će se konferencija za medije Sindikata znanosti i visokog obrazovanja na kojoj će čelništvo dati izvještaj o drugom danu štrajka u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.  

Mihalinec: Proračun donosi Sabor, a ne Vlada

U emisiji Hrvatskoga radija “U mreži prvog” u srijedu ujutro, također se govorilo o situaciji u obrazovanju.

Branimir Mihalinec na početku je komentirao činjenicu da iz Vlade ne stiže poziv na sastanak oko koeficijenata složenosti poslova. Također, pitanje je i koliko će sredstava biti u proračunu za nadolazeću 2020. 

– Mi smo krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva. Sa strane Vlade obmanjuju javnost da su naši zahtjevi zadovoljeni. Ljudi u osnovnom i srednjem školstvu spremni su nastaviti štrajk do kraja, bez obzira hoće li doći do raspada koalicije ili ne, ima li u proračunu novca ili ne. Što se proračuna tiče, on je gotov kada ga usvoji Hrvatski sabor. Mi očekujemo i vjerujemo da ćemo konačno sjesti za stol.

Mamić: Pitanje je kada ćemo imati priliku ponoviti takav rast plaća

Mihalinec dodaje i da bez podrške ministrice Blaženke Divjak njihovi zahtjevi ostaju jednaki, tako da ga ne brine previše situacija oko odnosa HDZ-a i HNS-a.

Zaostajanje plaća ne riješava se na ovaj način, ističe pomoćnik ministrice Stipe Mamić.

– Ponuđenim Vladinim prijedlogom rasta osnovice, dolazimo na razinu rast plaća od gotovo 20ak posto u zadnje tri godine. To je rast plaća koji nije zabilježen u zadnjih 20 godina. S obzirom na najave usporavanja gospodarskog rasta kod naših glavnih partnera Njemačke i Italije, pitanje je kada ćemo imati priliku da ponovimo takav rast.

Potpredsjednica Splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Marita Guć ističe da je od škole do škole različita situacija oko potpore štrajku. Potpora roditelja štrajku, govori statistika, je na razini 50ak posto.

– Prvi se puta dogodilo da dobivam pozive podrške roditelje, iznoseći podatke od odazivu u njihovoj školi. 

Na portalu Srednja.hr provodi se anketa trebaju li učitelji i profesori svi dobiti istu plaću.

– Niti sada zaposleni ne dobivaju istu plaću, sve ovisi o njihovu statusu. S postojećim Pravilnikom imamo ozbiljan problem, cijeli svijet ide prema tome da se mjeri rad i uspjeh učitelja i profesora i prema tome evaluira. Mi sada, čini mi se, imamo nastavak onih starih pravilnika koji su birokratizirani, gdje se “samo stavljaju kvačice”, a ne gleda se kako je nešto napravljeno, ističe glavni urednik portala Marko Matijević, piše HRT

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com