Danas slavimo blagdan Svih Svetih

Katolička crkva danas slavi blagdan Svih Svetih, svetkovinu kojom se slave svi sveti koji su već kanonizirani i oni koji još nisu. Državni je blagdan i neradni dan. Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se tada slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske Crkve. Na grobljima su građani već zapalili tisuće lampiona. 

Misna slavlja bit će u župnim crkvama diljem Imotske krajine. U crkvi Sv. Franje u Imotskom mise će se održati kao i nedjeljom. U Glavini neće biti mise u 9 sati. Na Dušni dan, sutra, u 8 sati, bit će misa na groblju.

Podsjetimo, blagdan Svih svetih počeo se slaviti od 4. stoljeća, a prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji, i to u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. (731. – 741.) premjestio ga je na 1. studenoga, kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhainom, koji je označavao Novu godinu.

Na taj je dan u našim krajevima običaj da se obilaze groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih, ili Dušni dan, obilježava dan kasnije, 2. studenoga, piše HRT.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com