6
2649

Projekt “Imotski za Hrvatsku”

Braneći Hrvatsku na širem dubrovačkom području poginulo je 36 Imoćana, 137 Imoćana ostali su invalidi Domovinskog rata, a iza poginulih imotskih branitelja ostalo je 26 malodobne djece. Diljem Hrvatske u Domovinskom ratu poginulo je više od 200 Imoćana.
Zbog njihovog nemjerljivog doprinosa obrani i oslobađanju Hrvatske i u svrhu očuvanja vrijednosti i dostojanstva Domovinskog rata, Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Imotski odlučila se pokrenuti projekta “Imotski za Hrvatsku”. Uz potporu Ministarstva branitelja i koordinatorstvo profesorice Maje Vican, učenicima Gimnazije dr. Mate Ujevića iz Imotskog u sklopu projekta omogućen je odlazak u Trsteno na spomen obilježje Imoćanima poginulim u Domovinskom ratu.

Učenici su posjetili i Domovinski muzej na Srđu gdje su poslušali predavanje koje je održao povjesničar Mišo Đuraš i sam hrvatski branitelj koji je sudjelovao u obrani Dubrovnika. Nakon zanimljivog razgledavanja  muzeja i ratnih eksponata 115. brigade i 3. imotske bojne učenici su se uputili u razgledavanje Dubrovnika. U provedbu projekta uključio se i Zavičajni klub Imoćana u Dubrovniku. Gospodin Blaž Pezo, tajnik kluba, pokazao je veliki interes za dolazak djece i omogućio im posjet Dubrovniku i ručak.Veliku pomoć organizaciji pružio je i gospodin Živko Tolić, bivši tajnik kluba i profesorica Katarina Milas koja je bila u pratnji učenika.Nastavak projekta pružit će učenicima mogućnost usvajanje vrijednosti na kojima počivaju temelji hrvatske države i Domovinskog rata i da svojim iskustvom doprinesu zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja i važnosti doprinosa Imoćana u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

bty

Print Friendly, PDF & Email

Prikaži komentare

Još nema komentara

Komentiraj

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com