„HOS-ova štafeta smrti“ u Gradskom kinu u Imotskom

Film „HOS-ova štafeta smrti“ bit će prikazan u Gradskom kinu u Imotskom danas, s početkom u 18 sati.

Riječ je o jednoj od najužasnijih ispovijesti Domovinskog rata. Radi se o proboju  koji je postao poznatiji pod imenom “HOS-ova štafeta smrti”. Branitelji Bogdanovaca prilikom  povlačenja i izvlačenja civila iz sela upali su u minsko polje. Svjesni da postoji šansa da će netko ostati živ ako krenu kroz minsko polje (u odnosu da ostanu u selu), davalo im je nadu za nekakvim preživljavanjem. Zapovijed je glasila “ide prvi branitelj i kada stane na minu na njegovo mjesto dolazi drugi, svjestan da vrlo vjerojatno neće ni on preživjeti, ali civile moraju izvući pred nadolazećom krvoločnom hordom”. Iz te golgote preživjeli su Ivica Jurčan Jurke i Đuro Kovačević.

Ivica Jurčan – Jurke, branitelj Bogdanovaca koji je ranjen ležao 12 dana na goloj ledini,  ispričat će svoju istinitu priču prije filma i njegovo viđenje po kojem je film i snimljen. S Ivicom Jurčanom dolazi i Damir Radnić, njegov zapovjednik obrane Bogdanovaca.

Radnić će donijeti slike koje su ugledale svjetlo dana prvi put na izložbama prije mjesec dana te će ih izložiti u Dvorima don Ivana Turića  danas u 16 sati. Izložba će se moći pogledati i sutra, 26. studenog, u vremenskom intervalu od 9 do 16 ili 18 sati, ovisno o detaljnom dogovoru s Radnićem i zainteresiranosti posjetitelja.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com