Savjeti za vožnju u tunelu

Neprilagođena brzina, umor, nepažnja vozača ili vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća.

Hrvatske autoceste poslale su priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

“Nažalost, svjedoci smo teške prometne nesreće sa smrtno stradalom osobom u tunelu Sveti Rok. Hrvatske autoceste iskreno suosjećaju s obitelji stradalog te im ovim putem izražavamo sućut.

Koristimo ovu priliku kako bismo još jednom podsjetili na važnost odgovorne vožnje i pridržavanja prometnih propisa i pravila, a sve kako bi korisnici sigurno stigli na svoje odredište. Iako su naše autoceste među najkvalitetnijim autocestama na svijetu,  na visokom 13. mjestu, sigurna vožnja autocestom nije isključivo stvar samo dobre i kvalitetne prometnice jer i najkvalitetnija prometnica bez odgovorne vožnje ne jamči potpunu sigurnost.

Prometnim pravilima i propisima utvrđeno je kako voziti, no postoje neka pravila ponašanja i sigurnosne navike koje se moraju usvojiti kako biste sigurno vozili autocestama, a naročito u tunelu.

Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Prilagodite brzinu uvjetima na cesti, vožnja autocestom nije videoigra u kojoj imamo deset života.

 Vozači često podcjenjuju tunele i ne prilagođavaju svoju vožnju uvjetima u tunelu.

Prilikom ulaska u tunel potrebno je uključiti kratka svjetla i prilagoditi brzinu prema prometnoj signalizaciji.  Potrebno je obratiti pažnju na semafore i drugu prometnu signalizaciju u tunelu, držati sigurnosnu udaljenost od vozila ispred, pratiti vožnju drugih sudionika u prometu te mjesta kao što su: izlaz za slučaj opasnosti i SOS telefoni. Zaustavljanje u tunelu je zabranjeno, izuzev u slučaju krajnje potrebe i to isključivo na ugibalištima.

U cilju sprečavanja prometnih nesreća s teškim, a posebno sa smrtnim posljedicama, apeliramo na vozače na odgovorno i savjesno ponašanje u prometu te ističemo važnost praćenja prometne signalizacije, uvjeta na cesti, kao i poruka na info-displejima.”

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com