VIDEO: ‘Ovo se ne pamti, a ne bura!‘: svi su pričali o vjetru koji je na Biokovu išao 270 km/h

Sigurno ste čuli za orkanske udare bure koji su, glasila je vijest, na Biokovu tijekom srijede puhali jačinom i do 270 kilometara na sat.

Naravno da ste čuli jer vremenska prognoza danas je roba od koje cijenjenije nema, no jeste li čuli da se danas itko pokušao popeti na Biokovo, makar do Vošca, ako je već put do Svetoga Jure bio zaleđen i opasan?

Ako niste čuli, sad ćete čuti, iz prve ruke, jer na Biokovu je poslijepodne proveo fotoreporter Makarske kronike i Slobodne Dalmacije Matko Begović.

Oni koji poznaju Matka znaju da je riječ o ekstremno dobrom reporteru koji se najbolje snalazi u ekstremnim uvjetima. Mnogima je još u sjećanju njegova lanjska reportaža kada je cijelu noć proveo s raličarima koji su probijali snijegom zametene puteve do Vrgorca. Nije to Matku bilo teško, jer Matko obožava snijeg, što je hladnije i snježnije njemu je izazovnije, no snijega ove godine nema ni u Garmischu, a kamoli će ga biti na Biokovu.

Kako se ono kaže, ne pamte to ni najstariji. Gole su biokovske stijene. Ukočile se od studeni, a snijega odnikud da ih barem malo ugrije. Ovo malo što je u srijedu posolilo, ne računa se. To neka Splićani snijegom zovu.

Leda je zato bilo. Koliko ti gume na automobilu ne žele. Jesu zimske, ali za ovakve uvjete ipak nisu.

U podnožju Svetoga Jure, samo kojih stotinjak metera od vrha, bura urliče. Bjesni na svakoga tko joj se približi. Kad je ugledala našega reportera, podivljala je. Poput psa čuvara koji tjera neželjene goste. Da može, sve bi mu udove bila otrgala.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com