Bura koja se u Vinjanima ne pamti više od 70 godina

Meni je 65 godina i ne pamtim ovakve udare bure a i moji stariji susjedi  isto kažu.Slobodno napišite da Vinjančani ne pamte ovakvu buru više od 70 godina.Nema kuće u zaseoku Petrici i Vicani kojoj krovovi  nisu uništeni.Neki potpuno,neki načeti ,ali šteta je velika.Da o stablima koji su desetljećima odolijevali udarima bure i ne govorimo.Mnogi su isčupani iz korijena.

Ovo su riječi Mladena Vicana koji nam je s nevjericom pokazivao učinke bure što se u noći sa srijede na četvrtak sručila  na Vinjane Gornje i dobro oštetila kuće u  zaseoku Vicani,Petrici,Jovići i Nenadići.

Obišli smo neke  zaseoke i uvjerili se u učinke bure koja se ne pamti  na ovim područjima.U Đina Petrica nastradao je cijeli krov.

-Cigle su letjele na sve strane,nestalo je struje,a takve udare bure  stvarno nisam upamtio.Sa zebnjom sam čekao jutro i evo vidite što je bura učinila.Uništen mi je krov,cijelo jutro donosim nove cigle i stavljam ih.Nikada nisam ni mogao zamisliti da  ću na relativno novi krov morati mijenjati cigle.Ne pamtim ovo.A pogledajte samo okolo,nema kuće ni dimne kuhinje u selu gdje je krovište čitavo,veli nam Đino.

Zaseok Vicani i Petrici su u neposrednoj blizini s granicom Bosne i Hercegovine a otvoreni prostor sa sjevera idealan je za prolazak bure.

-Tako je,veli nam Mladen Vican.Ovdje sa sjevera bura se sruči sa Kupresa i vrlo je jaka.Bilo je bura i bura,no ponavljam , ovakve nikada.Moj veliki orah izdržao je desetljećima te nalete,no ovoga puta,vidite, digla ga je bura iz samog korijena.Promjer nekoliko metara same rupe koju je iskopao padajući.Uništena su i stabla divlje drače visoka dvadesetak metara,pa naših poznatih trešanja,bajama..Šteta se tek bilježi,ali mislim da će biti velika,veli Mladen.

Kuća i dimna kuhinja u Jele Petric također je oštećena, također u Željka Petrica.Bura je doslovno lomila stabla,nastradao je i jedan automobil.

-Sva sreća,veli nam Đino Petric da je u četvrtak lijepo vrijeme ,jer meteorolozi najavljuju i kišu,kako bi mogli zakrpati krovove.No za detaljniju sanaciju trebati će i vremena i novca.Šteta je velika,a ne znam ima li netko tko je osigurao krovište od ovakve nepogode.Bojim se da ćemo svu štetu morati platiti iz vlastitog džepa.

Mi smo obišli samo dva vinjanska zaseoka,no na putu za Imotski vidjeli smo kako se popravljaju krovišta i u zaseoku Jovići.I tamo ima podosta kuća sa uništenim krovištem.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Prikaži komentare

Još nema komentara

Komentiraj

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com