Načelnica općine Lovreć ostaje bez mandata, a mora u cijelosti vratiti 72.000 eura kredita za kupnju stana

Načelnica općine Lovreć, Anita Nosić (HDZ) uz državnu subvenciju kupila je stan u Zagrebu, a nakon što je ministarstvo pokrenulo proceduru po kojoj bi se načelnici naplatio kredit, čini se da načelnica ostaje bez mandata.

Anita Nosić stan od 57,4 kvadratna metra korisne površine (sa spremištem i lođom) kupila je za 80.000 eura uz državnu subvenciju. Već dvije godine plaćala je pola rate kredita, dok je druga polovica subvencionirana iz državnog proračuna. Dosad je iz proračuna za subvenciju otišlo oko 46.000 kuna. Ostatak glavnice kredita je 72.000 eura. Sada će joj odjednom doći na naplatu. Ako ne plati, stan plijeni HPB koji je odobrio kredit.

No načelnica živi u obiteljskoj kući na Lovreću, gdje joj je i prijavljeno prebivalište, što je i bio jedan od glavnih problema. Prema Zakonu, u novom stanu morala se prijaviti u roku od 30 dana. Ako prijavi prebivalište u novom stanu, prema Zakonu o lokalnoj upravi, ne može obavljati funkciju načelnice.

Ministarstvo graditeljstva pokrenulo je proceduru naplate kredita za subvencionirani stan, no u ministarstvo je stigla potvrda MUP-a da je Nosić prijavljena u Zagrebu još od prosinca 2018. godine.

Ako želi sačuvati 72.000 eura, odnosno ostatak kredita, onda više od godinu dana nije mogla biti načelnica. Iz Ministarstva graditeljstva su potvrdili da će oni nastaviti proceduru da joj odmah naplate 72.000 eura. Naime, ugovor o kreditu i kupoprodaji stana je potpisan još 2017. godine, a ona se u Zagrebu prijavila u prosincu 2018. Zakon kaže da se morala prijaviti na stan u roku 30 dana.

Iz Ministarstva uprave su za 24sata potvrdili da načelnica nije prijavila prestanak mandata te da nisu imali nikakva saznanja da je ona promijenila prebivalište.

Sada kada imaju neformalnu informaciju, oni će tražiti i službenu provjeru od MUP-a. “Kada dobijemo informacije, onda ide inspekcija i službena objava da više nije načelnica”, kažu u Ministarstvu, piše Dalmacija News.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com