Upozorenje iz Konzervatorskog odjela u vezi obnove građevinskih objekata na imotskom području

Ivan Alduk iz Konzervatorskog odjela uputio je dopis za medije kojeg prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

kako to redovito biva svake godine, kada krenu topliji dani krenu i različiti građevinski radovi. Imotski i Imotska krajina nisu iznimka u ovoj priči, ali s obzirom da smo kao Konzervatorski odjel nadležni za taj prostor – obraćamo vam se s ovim kratkim pismom.

Ovdje u prvom redu mislimo na sam grad Imotski i nekoliko sela i zaseoka koji su zaštićeni kao kulturna dobra i gdje je još uvijek očuvana hrvatska tradicijska arhitektura. Kao konzervatori smo svjesni potrebe za obnovom „starih kuća“ pa čak i njihove komercijalizacije u smislu uređenja turističkih soba i apartmana ali isto tako smo svjedoci uništavanja istih tih kuća.

Ovim pismom bi željeli ukazati na potrebu da su se svi vlasnici takvih objekata i investitori takvih radova u velikom broju slučajeva dužni javiti u Konzervatorski odjel u Imotskom prije nego započnu s radovima. To nije nešto što smo mi izmislili već je to obaveza temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. To ste dužni napraviti za SVE radove neovisno o tome da li vam treba građevinska dozvola ili ne. Ma što god mislili u ovom trenutku – konzervatori nisu ovdje da vam nešto zabrane ili rade probleme već da zajednički riješimo problem i pokušamo naći način kojim će biti zadovoljene vaše želje i potrebe te pravila konzervatorske i građevinske struke.

Nažalost, u slučaju kada investitor odbija bilo kakvu suradnju i uporno želi raditi protiv odredbi zakona i pravila struke, biti ćemo prisiljeni takve radove obustaviti i sve prijaviti inspekciji Ministarstva kulture kao i Građevinskoj inspekciji!

Tijekom ovih radova posebno se javlja problem zamjene izvornih drvenih konstrukcija (podova, krova) armirano-betonskim „pločama“. Takvim radovima nepotrebno izlažete objekt daljnjem ubrzanom propadanju i ozbiljnim oštećenjima jer dodajete ogromne težine na zidove i temelje koji nisu sanirani (1 m³ armiranog betona = 2,5 tona) i nisu u stanju to podnijeti. Nadalje, prilikom potresa ili bilo kakvih manjih tektonskih poremećaja zidovi starih objekata s armirano-betonskim pločama dobivaju iznimno jake boče udare krute betonske mase što dovodi do njihovog oštećenja, a u najgorim slučajevima i rušenja! Napominjemo da se Imotski nalazi na seizmički vrlo aktivnom području i da potresi nisu rijetkost.

Naglašavamo da postoje i drugi načini obnove koji nisu skuplji od onih koje namjeravate poduzeti, a koji produžuju „život“ vaše kuće i ne ugrožavaju nikoga.

STOGA JOŠ JEDNOM UPOZORAVAMO SVE KOJI SE ODLUČE ZA SANACIJU STARIH OBJEKATA DA NEPROMIŠLEJNIM I NESTRUČNIM RADNJAMA UGROŽAVAJU SEBE, SVOJU OBITELJ ALI I SUSJEDE U OKOLICI NJIHOVOG OBJEKTA! TAKVE RADOVE ĆEMO BEZ IZNIMKE OBUSTAVITI I SVE PRIJAVITI NADLEŽNIM SLUŽBAMA!

Ova obavijest nije prijetnja niti joj je cilj izazivati paniku već se radi o pozivu na zajednički rad kako bi baština koju smo naslijedili prešla u ruke i naših potomaka, a ne da postanemo generacija čiji će potomci naslijediti – NIŠTA!”

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com