Granice s BiH danas u potpunosti otvorene

Izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne mjere, a posao je medija da u ovim trenucima objavljuju prije svega službene informacije, a da sve ostale provjere iz najmanje tri neovisna izvora. Sve je dobro dok su službene obavijesti konzistentne, dok se logički vezuju jedna na drugu, no kad jedan službeni izvor kaže jedno, a drugi kasnije kaže nešto drugo, najprije stradaju mediji koji su vijest objavili.

Dogodilo se to sinoć, u subotu kasno navečer kad smo iz dva službena izvora, Policijske uprave dubrovačko neretvanske i iz MUP-a dobili informaciju da se zbog pandemije koronavirusa od subote navečer mijenja granični režim na području Metkovića, na međunarodnim graničnim prijelazima Doljani, Gabela Polje i Nova Sela te na malograničnim prijelazima Unka i Gabela Polje II koji su do sada služili za prelazak lokalnog stanovništva. Objavili smo da je granični režim promijenila RH, te da se svi oni koji imaju prebivalište u Hrvatskoj moraju do ponoći vratiti svojim kućama. Nakon toga će im prilikom ulaska u RH sanitarni inspektor izdati rješenje o samoizolaciji, kojega će se morati pridržavati.

Iako su oba izvora bila službena, unutar istog državnog tijela, ministar Božinović je odmah ujutro kazao da se po pitanju režima ništa ne mijenja te da on ostaje isti prema BiH i Srbiji te da osobe iz tih zemalja neće trebati ići u samoizolaciju.

Čitatelji su, razumljivo, pobjesnili na Slobodnu Dalmaciju. Demantij informacije koju smo objavili barem je privremeno, ali zato veoma ozbiljno narušila vjerodostojnost Slobodne. Dok mi čitateljima objasnimo da je informacija u trenutku objave bila službena, da je potvrđena od glasnogovornice Policijske uprave, a dodatno još i od visokog izvora u MUP-u, šteta je već napravljena. Stoga jasno želim reci da je Slobodna Dalmacija objavila službenu i k tome dodatno provjerenu informaciju, te da naši novinari nisu krivi za pogrešku u komunikaciji. Mi smo u ovom slučaju bili samo prijenosnici informacije iz službenog izvora i žao nam je ako su nasi čitatelji zbog toga imali problema.

S druge strane, razumijemo i da se situacija s prijetećom zarazom od koronavirusa mijenja iz sata u sat. Svjesni smo da državna tijela odluke moraju donositi brzo, u hodu i da su greške moguće. I oni su samo ljudi.

Ova nezgoda s pogrešno komuniciranom odlukom o uspostavi posebnog graničnog režima naučila nas je da državna tijela moraju komunicirati isključivo iz jednog izvora, naročito kad je su u pitanju kljucne odluke o kretanju i obveznom ponašanju građana. U tome ne smije biti kompromisa.

Dakle, da riješimo sve dileme koje s pravom imaju građani BiH i Hrvatske koji planiraju prelazak granice – svi granični prijelazi trunutno su otvoreni i funkcioniraju po standardnom režimu. Ako dođe do promjene ove situacije Slobodna Dalmacija će vas, kao i uvijek do sada, pravodobno izvijestiti.

Ovo je tekst glavnog urednika Slobodne Dalmacije vezan uz (de)informacije o režimu na granici sa Bosnom i Hercegovinom objavljenim  na našem portalu  od subote na večer.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com