Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Dva snažna potresa, prvi jakosti 5,3 drugi jakosti 5,0, pogodila su u nedjelju ujutro Zagreb i izazvala štete na zgradama. Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, za HRT je potvrdio je da ima ozlijeđenih. Treći potres jakosti 3,7 potresao je u nedjelju ujutro u 7,41 sati Zagreb i okolicu.

Prvi snažni potres jakosti 5,3 probudio je u nedjelju u 6,24 sati stanovnike Zagreba. Potres koji je trajao nekoliko sekundi zaljuljao je zgrade.

Europski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine na dubini od deset kilometara.

21.03.2020., Zagreb – Radnici cistoce dezifinciraju Trg bana Josipa Jelacica.
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U 7,01 sati novi se potres osjetio u Zagrebu, trajao nešto kraće od prvog.

Bio je jakosti 5,0 s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru.

U središtu grada zabilježene su materijalne štete, a u dijelovima grada nema struje i vode.

Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić.

U Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenima. Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci.

U Zagrebu su padali ormari, stvari, popucali su zidovi – građane je jaka trešnja probudila u rano nedjeljno jutro, a trajala je 10-tak sekundi. Ljudi su na ulicama u strahu od novog udara.

Podrhtavanje se osjetilo u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima…

– Odlomio se vrh južnoga tornja Zagrebačke katedrale, Na svoje sam oči vidio kako pada, potvrdio nam je pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Borna Puškarić.

Potres se osjetio i u Varaždinu, i poslije nekoliko manjih. Centar je miran i bez vidljivih oštećenja. Građani ostali u kućama, bez panike.

22.03.2020., Zagreb – Potes magnitude 5,3 stupnjeva ostetio je Zagrebacku kadedralu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Sve žurne službe su na terenu.
[EMBED:https://twitter.com/LastQuake/status/1241601071606370306]
Iz MUP-a upozoravaju da svi građani koji su napustili domove, drže potreban razmak, takozvanu socijalnu distancu, a zbog širenja koronavirusa.

 

IZVOR: HRT

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com