2
2417

Imotski branitelji obilježili 28. obljetnicu deblokade Dubrovnika na Lisniku

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 115. imotske brigade obilježili su 28. obljetnicu deblokade Dubrovnika na brdu Lisnik. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U srijedu, 27.svibnja 2020 godine, na brdu Lisnik iznad mjesta Trnova u dubrovačkom zaleđu, održana je komemoracija povodom 28. obljetnice važne bitke za deblokadu Dubrovnika u kojoj gine osam pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrova” i Milan Mustapić, pripadnik 115. imotske brigade.

Tih dana 1992. godine neprijatelj je uspio osigurati čvrstu obranu iznad Slanog na prometnici koja vodi prema Orahovom dolu, Zavali i kontrolira jadransku magistralu, jedini cestovnu vezu prema Slanome i dalje prema Dubrovniku.
Postrojbe Hrvatske vojske: 1. gardijska brigada ZNG “Tigrovi” te dijelovi 115. imotske brigade kao i dijelovi Stonske satnije krenule su u oslobađanje Lisnika odakle su izbačene neprijateljske snage. 
Međutim, u protunapadu četničkih snaga život je izgubilo sedam pripadnika “Tigrova” i Milan Mustapić pripadnik 115. brigade iz Imotskog dok je devetnaest pripadnika ranjeno, što lakše, a što teže.  
Po dolasku u Trnovu u 09.00 sati krenulo se do Lisnik koji u svom usponu prema samom vrhu i koti 511 mn/v ima svoj Križni put.
Na svakoj postaji molilo se za duše poginulih branitelja, a molitvu je predvodio Boro Znaor, koji je bio teško ranjen u samoj akciji. S njim u društvu je bio i njegov ratni prijatelj Ante Milas koji je također sudjelovao u oslobođenju spomenutog brda. Nakon polaganja vijenaca i svijeća za poginule vitezove, Znaor i Milas su se prisjetili tog paklenog dana.
Po povratku u selo odana je počast poginulim braniteljima polaganjem vijenca na spomen križ.
Ovim putem zahvaljujemo gosparu Pavi Šiševiću i njegovoj supruzi Kati koji su nas po dolasku dočekali u svojem domu i okrijepili domaćim delikatesama i pićima.
Posebno zahvaljujemo Tomislavu Gvozdenici, predsjednuku udruge Sveti Ivan Trnova, koji nam je osigurao ručak u mjesnom domu.”
Print Friendly, PDF & Email

Prikaži komentare

Još nema komentara

Komentiraj

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com