Veliki prosvjed mještana Prološca: “Spasimo naše Badnjavice!”

Spasimo Badnjevice,Prestanite prirodu uništavati i život nam zagorčavati,Vratite Malu Mostinu,našu baštinu,Želimo da se sve vrati u prvobitno višestoljetno stanje.Ovo su samo neki tekstovi na transparentima koji su nosili ogorčeni mještani Prološca na mirnoj šetnji i prosvjedu u utorak .Naime,sve je krenulo spontano.Hrvatske vode izvodili su već nekoliko dana radove u poznatom kanjonu Badnjevice prirodnom identitetu samoga Prološca.I sve je,kako tvrde mještani teklo u redu dok strojevi nisu počeli kopati zemlju i pijesak na lokalitetu Male Mostine tik uz veliki pregradni kameni zid u okružju kojega je bilo poznato kupalište mještana.Vidjevši da radovi izmiču kontroli u smislu kompletnog zatrpavanja kupališta,mještani su se digli na noge.U utorak ih se samo preko poziva i facebooka okupilo više od 400,a već u nedjelju ukoliko se radovi na tom lokalitetu na obustave i sve vrati u prvobitno stanje,najavljuju masovan prosvjed i zaustavljanje prometa na poznatom Prološkom mostu.Dodatnu kap na već upaljenu vatru mještana bila je i izjava čelnih ljudi Prološke lokalne samouprave u kojoj tvrde da su i oni zatečeni načinom radova kod Male Mostine.


-Da i ja sam kao načelnik zatečen kao i mještani ovim radovima na Malim Mostinama u Badnjevicama.To je omiljeno kupalište generacija Proložana.Ono što mi radimo kao općina jeste izgradnja pristupnih prometnica,pješačkih staza i odmorišta,kako bi turisti i rekreativci mogli sadržajnije uživati u ljepotama Badnjevica.Zatražili smo i očitovanje Hrvatskih voda o ovim radovima i mi ćemo obavijestiti naše građane o tome,riječi su načelnika općine Proložac Mate Lasića.


Vidljivo je na licu mjesta da je strojevima zatrpana nekadašnja rupa ispred kamenog zida davno izgrađenog kao jedne brane za zadržavanje brzaca iz samoga kanjona.Upravo na tom mjestu bilo je omiljeno kupalište generacija Proložana.Prosvjednici su najavili da će ući u prostor između kamenog zida i nasipa koji su postavile Hrvatske vode i svojim životima spriječiti daljnje nasipanje toga prostora.


-Zatečeni smo svi u Prološcu jer je ovo bilo naše izletiše,ovdje se živjelo i uživalo.Ovo je stvarno težak udarac za sve nas i zahtjevamo da se sve ovo vrati u prvobitno stanje veli nam jedan od prosvjednika Milan Buljan.U prosvjednoj šetnji sudjelovali su i članovi Hrvatskog planinarskog društva Imotski-sekcija Proložac koji su do sada upriličili niz akcija uređenja Badnjevica.
-Da mi smo i markirali staze,čistili grane i uljepšavali Badnjevice i normalno da smo potakli ovu prosvjednu šetnju.Ukoliko se sve ne vrati u stanje od prije na Malim Mostinama sudjelovati ćemo svi na velikom prosvjedu u nedjelju koji će biti uredno i najavljen,veli nam Josipa Vlajčić.
-Iznenađeni smo i zapravo od nas svih koji smo se sada okupili nitko i ne zna što se događa,osim da smo vidjeli da su Badnjevice devastiranje.Temeljni problem mislim jeste u tome da prije početka ovih radova na tako osjetljivom mjestu nije bila ni provedena neka javna rasprava,da su se konzultirali mještani,konzervatori,ili da je prezentiran neki projekt obnove,sanacije ili nečeg drugog.Vidimo uništeno staro naše kupalište.Mislim da je jedini izlaz da hitno za stol sjednu predstavnici Hrvatskih voda,općine Proložac i građana Pološca ,da se predstavi projekt radova u Badnjevicama ,uvaže primjedbe .Jer nitko od nas neće pristati da se zatrpaje zemljom i kamenjem naše omiljeno kupalište.U svemu ovome što smo vidjeli to nema nikakve svrhe,riječi su Tona Garca potpredsjednik Općinskog vijeća Prološca.


Mirni prosvjed promatrali su sa strane i pripadnici policije,no za vrijeme prosvjeda nije bilo nikakvih problema.Novi veliki prosvjed planiran je za nedjelju.
Dakako ,da smo zatražili i objašnjenje iz Hrvatskih voda oko radova u Badnjevicama.Evo što kažu u Hrvatskim vodama: Na bujici Suvaja vrši se popravak oštećenog dijela vodne građevine – kameno betonske pregrade koja se izvodi materijalom iz korita. Razlog za navedeni popravak je podlokavanje temeljne konstrukcije navedene građevine čime je ugrožena stabilnost iste. Naime, popravkom oštećenog dijela konstrukcije spriječiti će se urušavanje a time i poremećaji u vodnom režimu te izbjeći havrija na kameno-betonskim pregradama koja bi se mogla desiti prilikom ispuštanja vode iz akumulacije Ričice za potrebe navodnjavanja imotsko-bekijskog polja. Hrvatske vode su Naručitelj predmetne usluge koju izvodi Ugovoreni licencirani Izvršitelj na javnom vodnom dobru a sve temeljem čl.121., čl.130 i čl. 131 Zakona o vodama. Za potrebe izvršenja predmetne usluge Izvršitelj je odradio pripremne aktivnosti vezane za pristup kameno betonskoj pregradi te je isti u obvezi po dovršetku usluge područje vratiti u prvobitno stanje.Vrijednost usluge iznosi 4.000,00 bez PDV—a. Područje na kojem se nalazi kameno betonska pregrada ne nalazi se u zaštićenom krajoliku.“Kupalište” koje se navodi u upitima su zapravo udubljenja u suhom bujičnom koritu koja se tijekom godine ( najčešće jedan put godišnje) napune vodom iz akumulacije Ričice koja se pušta za potrebe navodnjavanja Imotsko- bekijskog polja i ista je kratkotrajnog karaktera.

Print Friendly, PDF & Email

Prikaži komentare

Još nema komentara

Komentiraj

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com