3
1164

KUD “Bakove svečanosti” se osvrnulo na podizanje optužnice protiv Milivoja Đuke

Članovi Kulturnog društva “Bakove svečanosti” uputili su dopis za medije povodom podizanja optužnice protiv predsjednika društva Milivoja Đuke. Tekst prenosimo u cijelosti:

Članovi Kulturnoga društva “Bakove svečanosti” Imotski izražavaju punu podršku predsjedniku društva Milivoju Đuki, protiv kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu zbog, kako navode, javnoga poticanja na nasilje i mržnju. Također, društvo stoji iza cijele organizacije ovogodišnjih pokladnih svečanosti.

Odbacujemo tvrdnju da se na karnevalskom programu promicalo bilo kakvo zlostavljanje, netolerancija i nesnošljivost, a konstrukciju prema kojoj predsjednik jednoga kulturnoga društva u 21. stoljeću treba nešto dozvoliti ili zabraniti smatramo izuzetno opasnom te ona predstavlja prijetnju demokraciji i pravu na slobodu izražavanja.

Podsjećamo javnost kako su, prema Hrvatskoj enciklopediji, poklade razdoblje obrnutoga reda i nekažnjive kritike društvenoga poretka. Središnja figura poklada je lutka koja se nosi u povorci i ona se osuđuje kao krivac za sve nevolje u protekoj godini. Radi se, dakle, o dramskom prizoru, čiji je sastavni dio čitanje takozvane ostavštine, koja nikada nije imala za cilj poticanje na bilo kakvo nasilje, niti je ikada njezin sadržaj rezultirao prekršajima i kaznenim djelima. Iz svega navedenoga proizlazi kako uplitanje u kulturno-tradicijske programe predstavlja pokušaj cenzure, a eventualno kažnjavanje kritiziranja određenih pojava u društvu smatramo zabrinjavajućim korakom unatrag po pitanju pluralizma i ljudskih prava.

Članovi Kulturnoga društva “Bakove svečanosti” Imotski

Print Friendly, PDF & Email

Prikaži komentare

Još nema komentara

Komentiraj

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com