Osnivanje Geoparka Biokovo-Imotska jezera

Nakon što je upućeno Pismo namjere s ciljem pokretanja inicijative zajedničke prijave i utemeljenja „Geoparka Biokovo-Imotska jezera“ za UNESCO Global Geoparks Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 28. svibnja 2020. godine, krenulo se u pripremu prezentacije s istim ciljem. Zbog nemogućnosti sudjelovanja pojedinih članova povjerenstva, te zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, prezentacija „Zajednička inicijativa osnivanja Geoparka Biokovo-Imotska jezera“ dostavljena je članovima Povjerenstva elektronskim putem 10. srpnja 2020. godine, na komentiranje, izjašnjavanje, te za eventualna pitanja.

Neki od članova Povjerenstva iznijeli su svoje komentare i pitanja, te su zatraženi još i dodatni materijali i pojašnjenja, koja su u nadolazećoj komunikaciji razmijenjena  naknadno zbog nemogućnosti fizičkog prisustvovanja na održavanju Prezentacije.

Slijedom toga, 27. srpnja 2020. godine održana je Peta sjednica Nacionalnog povjerenstva za Svjetske Geoparkove UNESCO-a. Povjerenstvo se izjasnilo kako je vidljivo da postoji snažna inicijativa za osnivanje „Geoparka Biokovo-Imotska jezera“, da su zadovoljni predočenim prijedlogom, te je sukladno tome dobiveno pozitivno mišljenje o zajedničkoj inicijativi.

Nakon uvida u dostavljenu Prezentaciju i dodatno poslani materijal, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržava inicijativu osnivanja „Geoparka Biokovo-Imotska jezera“ za apliciranje na UNESCO program Svjetske mreže Geoparkova, jer sama inicijativa ima snažan potencijal te se slaže s mišljenjem Povjerenstva. Slijedom toga, isto Ministarstvo će donijeti  očitovanje čime „Geopark Biokovo-Imotska jezera“ i službeno postaje kandidat za pristupanje Svjetskim Geoparkovima UNESCO-a.

Ovaj značajan korak prema konačnom cilju rezultat je zajedničkog rada udruge Geopark Imotska jezera, Parka prirode Biokovo, TZ Imota i Grada Imotskog, piše na Facebook stranici Turističke zajednice Imota

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com