Preminuo legendarni branitelj Sunje Žarko Peša

Na  Visu  je  umro Žarko  Peša   dragovoljac i branitelj, umirovljeni  brigadir  i  legendarni  branitelj  Sunje.Pokop  Žarka  Peše  je  sutra u 16 sati na  groblju  sv.Roka  u  Vinjanima  Donjim.
O Žarku  Peši  govori  nam  njegova  profesorica matematike  Imoćanka  Boženka Lončar.

ŽARKO PEŠA

Žarka Pešu sam upoznala kao četrnaestogodišnjaka kad je iz naše rodne Imotske krajine  došao u Zagreb, u Srednju školu za milicionare (danas Srednju policijsku školu),  gdje sam tek počela raditi nakon završenog Prirodoslovnog matematičkog fakulteta kao prof. matematike. Pratila sam cjelokupni njegov životni, radni i ratni put,  a s godinama postali smo prijatelji. Živio je život u svoj punini, a tako je i radio.

Umirovljeni brigadir, legendarni ratni zapovjednik obrane Sunje, visoki časnik HIS-a, policajac, inspektor, pilot –  omiljen u društvu gdje god je došao, bio je silno emotivna duša što je iskazao u svom videu poslije smrti generala Praljka. U tom nastupu iznio je svu tugu, gorčinu i bol zbog svega što se događalo u našoj državi nakon rata, u državi za koju je toliko mladića poginulo i za kakvu politiku se on nije borio.

Jedno vrijeme, prije rata, u policiji je radio u Odjelu za droge, odakle je nepravedno maknut jer nekima nije odgovarala njegova požrtvovnost/sustavnost u radu.

Pripadao je generaciji ratnika u postrojbama  MUP-a, koje su prve krenule u rat na prvu crtu bojišta i bile početak stvaranja Hrvatske vojske. Prve generacije naraštaja Srednje policijske škole (pa i Žarkova 2. klasa)  danas su, na žalost, zaboravljene, a stvarali su pleter kakvim se resi cijela hrvatska povijest. Odan svom narodu i domovini bio je ponos svoje generacije.

Dragi moj Leoparde, moj prijatelju, opraštam se od Tebe s dubokom tugom u srcu.                                                               

 Tvoja profesorica Boženka Lončar

 Imotski, 23.kolovoza 2020.                  

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com