Bez obzira na epidemiju koronavirusa u Imotskoj krajini,bez obzira na opće stanje među Imoćanima,ipak ima i lijepih vijesti.A one dolaze od vinogradara.Riječ je o skorašnjoj berbi grožđa kojoj se raduje ove godine veliki broj njih.S razlogom.Grožđe je prema tvrdnjama vinogradara zaista izvrsne kvalitete i samo bi lozi trebalo još petnaestak,dvadeset dana sunca pa da ova berba bude upamćena po dobrome.
-Ove posljednje kiše nekim sortama donijele su pomoć,no sada bi sunca trebalo biti najviše kako bi se okončalo dozrijevanje ploda,dobivanje nešto gradi i to je to.Sve ostalo,a to je zdravlje loze,ploda,pa konačno i količina su za razliku od prije nekoliko godina,a posebno one lanjske godine daleko bolje.Nadati se da će u konačnici i sama kvaliteta vina biti odlična, riječi su jednog poljoprivrednog stručnjaka.
U razgovoru sa nekolicinom vinogradara od krajnjeg zapada Imotskog polja ,pa sve do Vinjana Donjih i Runovića,svi odreda se slažu u gore navedenom ocjenama kako bi ovogodišnja berba moga biti upamćena kao jedna od onih dobrih.Isto tako autohtona kujundžuša također je za sada izvrsne kvalitete i njena berba očekuje se između 15. i 20. rujna.
Valjda se naziv vinske sorte označava tako da je prvo slovo iste naznačeno velikim slovom: “Kujundžuša”, a ne “kujundžuša”?