Potraga za nestalim Poljakom na Biokovu i dalje traje: veleposlanik Poljske se zahvalio i poklonio HGSS-ovcima

I nakon 25 dana, makarski HGSS-ovci, mada smanjenim intenzitetom, tragaju za nestalim 40-godišnjim Lukaszom Dariuszom, planinskim trkačem kojemu se na Biokovu izgubio svaki trag 31. srpnja, s time da je njegova jedina poznata lokacija bio predio između Bukovca i Sv. Ilije.

Kako nam je kazao pročelnik HGSS-a Makarska Ante Kukavica, potraga se nastavlja svakog dana, ali traga Poljaku nema, a HGSS-ovci iz cijele Hrvatske, BiH, planinari i helikopter HRZ-a, kao i potražni pas, pretražili su gotovo svaki kutak Biokova, od Sv. Ilije do Bukovca, Vošac, puteve do Makarske, Brela, Topića, Dupce.

– Sada trenutačno radimo analizu cijele potrage i svih mogućih fotografija snimljenih dronovima, nakon čega ćemo na terenu ponovno angažirati i pse tragače. Žalosno je reći, ali znamo da više ne tražimo živog čovjeka – kazao je Kukavica.

Na adresu HGSS-a Makarska stigao je dopis Veleposlanstva Republike Poljske iz Zagreba, a koji je također poslan i ministru unutarnjih poslova RH Davoru Božinoviću.

– Nakon ovakvog motivirajućeg teksta zahvale možemo samo obećati da ćemo još i više težiti izvrsnosti te stalnoj spremnosti – kazuju iz HGSS-a Makarska.

Naime, veleposlanik Republike Poljske u Hrvatskoj, ministru unutarnjih poslova i načelniku Stožera civilne zaštite Davoru Božinoviću poslao je dopis u kojem hvali požrtvovnost makarskih HGSS-ovaca u potrazi za nestalih Poljakom. Kako, među ostalim, stoji u dopisu, veleposlanik Poljske Božinoviću upućuje izraze najvišeg priznanja i zahvalnosti pripadnicima HGSS-a Makarska na čelu s pročelnikom Antom Kukavicom jer su proveli spasilačku akciju bez presedana s ciljem pronalaska poljskog državljanina nestalog na Biokovu.

– Potpuno sam svjestan koliko su opasni, teški i iscrpljujući bili svi napori koje su tijekom potrage bez prestanka poduzimali spasioci te kakve je financijske izdatke akcija povukla za sobom. Akcija je bila ne samo prikaz profesionalizma najvišeg stupnja i velikog angažmana, nego i izraz čiste ljudske solidarnosti, što nikada nećemo zaboraviti – stoji, među ostalim, u dopisu u kojem veleposlanik posebno zahvaljuje i svim ostalim sudionicima potrage, od Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnika HGSS-a stanica cijele Hrvatske do članova hrvatskih planinarskih društava.

– Hrvatski spasioci ponovno su dokazali da je slava koja ih okružuje ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, u potpunosti zaslužena. Upućujem im duboki naklon i želim što manje spasilačkih akcija, a ako ipak budu neophodne, da završe uspješno – navodi veleposlanik Republike Poljske.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com