Božo Đerek iz Vinjana Donjih kod Imotskog: Mogli su nas komotno ukrast iz kreveta

Tek u petak oko podneva sjedeći ispred svoje kuće u zaseoku Đereci u Vinjanima Donjim u krugu svoje obitelji supruge, dva malena sinčića,oca i majke i novinara Slobodne Dalmacije ,35. godišnji kvalificirani električar Bože Đerek polako dolazi k sebi.Iza sebe je ostavio burnu i neprespavanu noć,koju,kako kaže neće nikada zaboraviti.

-Došao sam sa svojim Renaultom Meganeom oko 9-10 sati na večer parkirao ga kao i svaki put u dvorištu nekoliko metara od prozora svoje spavaće sobe.Ključeve od Meganea po običaju ostavio sam u ladici do suvozačeva sjedala.Navika je to.Uostalom,moja se kuća i ne zaključava.Običaj neki,starinski,nikada nitko u zaseoku ništa nije izgubio i ne daj Bože da je nešto otuđeno.I onda nešto iza tri sata izjutra zvoni netko na vratima.Neobično,no mislio sam da nekom susjedu nešto treba.Na vratima naši policajci, s priopćenjem koje me šokiralo.:Prvo su pitali gdje mi je auto.Ja rekoh,eto tu ispred kuće.I onda pogledam onako mamuran s vrata,a moga Renaulta nema.Tada mi rekoše da mi je auto pronađeno na predjelu između Sinja i Knina ,točnije između Sinja i Peruće.Na brzinu su mi objasnili da je bila potjera za mojim Meganeom i da je na kraju automobil sletio s prometnice.I što sam mogao učiniti,ništa mi nije bilo jasno.Kroz glavu mi je prošlo stotinu scenarija :tko,kako,kako to ispred moje kuće gdje živim s mojom obitelji,malena djeca u kući!?.Onda se prisjetim priče od prije dva dana kako su u Aržanu migranti presreli onoga staroga čovjeka od 77 godina,pa promislih da je tu niti kilometar dalje granica sa susjednom Bosnom i Hercegovinom.Opet mislim tu je glavni prijelaz ,tu ne mogu,ali ima okolo šume i brda sa sjeverne strane našega sela.Sto i jedna pomisao.Znadete ono,nije vam ugodno.Onda znam da mi ni vrata od kuće nisu zaključana,jer moja majka koja vodi brigu o tome jednostavno nema naviku zatvoriti kuću.Uostalom, kuće i susjedi oko nas ,nikada se ništa potrefilo slično nije.U zaseoku nemamo ni pse da se mnakar čuje lavež.Ma što ću vam govoriti priča razočarani Božo,dok majka i otac i supruga jednostavno ostaju bez riječi.
-.Po svemu sudeći nastavlja nam priču Bože, mora biti da su ta dvojica,bar tako jutros čujem okolo, došla nekako između jedan i jedan i pol ispred moje kuće.Kako je moj Megane ,kao obično,prednjim dijelom bio okrenut prema mojoj kući,rekoh svega par metara od prozora sobe,oni su ga morali stvarno polako gurati neupaljena kako bi izašli na ovu našu glavnu seosku cestu.Gdje su ga upalili,kada su našli ključe,kako su se okrenuli,to je već priča za sebe!?.Samo znam da sam i ja i cijela moja obitelj u takvom šoku da vam zaista više nema što kazati.Čujem da mi je automobil još ispod ceste ,totalno razlupan,a što se i vidi po ovoj slici koju mi je poslao jedan prijatelj te ,da će ga trebati izvući. A kako naplatiti štetu,od koga,to sada nitko nezna,veli nam Bože.
I dok smo fotografirali Božu i poziciju gdje mu je bio parkiran automobil,majka mu reče:Bože moj,što je ovo došlo,a dvoje male djece u kući,mogli su ući u kuću kako god su htjeli.Od sada se kuća zaključava,veli Božina majka.
I tako noću hodaju neznani ljudi i u blizini glavne prometnice prema velikom graničnom prijelazu u Vinjanima Donjim.Kako su i odakle pristigli ,nitko nezna iako naša granična policija 24 sata nadlega veliki teren uz granicu.No oko granice ima i šume i skoro nepristupačnog terena,ne može se sve ni vidjeti.No, očito da migranti ne biraju sredstva i da su uz nedavni slučaj kod Aržana,sada iskazali toliku hrabrost da su došli na domak Imotskog.Uz epidemiju korone, sada još i ovo,komentiraju Imoćani.
U biltenu Policijske uprave Splitsko dalmatinske stoji opis događaja koji se odvijao u noći s četvrtka na petak u koji je ni kriv ,ni dužan upao i sam Bože Đerek.Evo izvještaja.

-” Jutros, 04.rujna, oko 02: 20 sati, na području Sinja, cesta D1, policijski službenici su uočili da je vozač osobnog vozila Renault prošao kroz crveno svjetlo. U cilju sankcioniranja uočenog prekršaja, policijski službenici su, koristeći zvučne i svjetlosne signale pokušali zaustaviti vozilo, na što se vozač oglušio i nastavio vožnju povećavajući brzinu. Vozilo se kretalo nekontrolirano, te je vozač prelazio iz desne u lijevu prometnu traku. Policijski službenici su poduzimali mjere u cilju zaustavljanja vozila, ali u jednom trenutku vozač osobnog vozila započeo je pretjecanje službenog vozila, te ga je pokušao izgurati s ceste. Policijski službenici su nastavili vožnju, te su nedugo zatim u mjestu Koljane uočili da je vozilo sletjelo izvan kolnika na nepregledan i nepristupačan teren obrastao šumom, te dvije osobe koje su pobjegle iz vozila i udaljile se u pravcu šume. U tijeku je pretraga terena u cilju pronalaska osoba koje su pobjegle sa mjesta prometne nezgode. Na mjestu događaja obaviti će se očevid. Policijski službenici su obavljenim provjerama utvrdili da je vozilo otuđeno jučer tijekom večeri na području Imotskog. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

OKVIR:

OTUĐENJE AUTOMOBILA OD STRANE DVOJICE IMIGRANATA

Stariji Božin brat Dalibor iz prve ruke nam je u poslijepodnevnim satima u petak donio detalje nesvakidašnje krađe automobila ispred svoje kuće,u Vinjanima Donjim kojega su otuđila dvojica imigranata i s njim se sunovratila ispod prometnice u blizini Maljkova kod mjesta Koljane u blizini Peruće.Ovaj događaj temom je dana u Vinjanima i Imotskom.
-Nakon neprospavane noći cijele obitelji,jer nas je policija probudila nešto iza tri sata u petak izjutra da bi nam priopćila što se zbilo s našim automobilom,u poslijepodnevnim satima otišao sam najprije u policiju u Sinj .Odvezli su me na lice mjesta gdje se naš Renault sunovratio s ceste.Ono što sam od njih čuo baš kao u akcijskim filmovima.Nakon jurnjave s rotacijom i sirenama pratili su bjegunce od Sinja sve do mjesta gdje su sletjeli,pri tome izlažući se opasnosti da budu izgurani sa prometnice jer su bjegunci upravo to i htjeli.U više navrata priječili su im pretjecanje,željeli ih izgurati s ceste.Dolaskom u jednu blagu krivinu izgubili su lopovi kontrolu i sunovratili se ispod ceste leteći zrakom skoro 40 metara.Kada sam se spustio do Meganea od njega nije bio čitav niti žmigavac.Totalno uništen,a dijelovi daleko i do pedeset metara.Ne znam kako su uopće preživjeli taj udes.Kada su ovi sletjeli policajci su izišli vani iz policijskog automobila i pitali kako su,misleći da je netko od mojih za volanom.No kada su čuli “no problem” zaključili su odmah da su stranci.Nakon toga su njih dvojica pobjegli,no pronađeni su oko 700 metara dalje od automobila polomljeni i krvavi.Pozvana je hitna,odvedeni su u bolnici i koliko imam informacije jedan koji je bio i vozač i zove se Muhamed Ali i rođen je 1.1. 1993. je u kritičnom stanju,a i njegov kolega je s teškim ozljedama.Nisam dobro čuo,ali mislim da je jedan iz Alžira,a drugi iz Libije.Ovaj Muhamed Ali već je koliko sam imao ćuti registriran u policiji za neka krivična djela.Znači od Renaulta nema ama baš ništa.U automobilu sam našao prometnu i neke naše bankovne kartice,to nisu dirali,te njihove vreće za spavanje i neke osobne stvari.Sve u svemu ova stresna priča je konačno završila i ono najvažnije izvukli smo u obitelji poruku,ali mislim i u Vinjanima Donjim da su migranti tu među nama i da širom otvorimo oči,veli nam Dalibor Đerek.

Braco Ćosić

Tekst i snimci:Braco Ćosić

Print Friendly, PDF & Email

Prikaži komentare

Još nema komentara

Komentiraj

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com