Ravnatelj škole u Zagvozdu zaposlio je kćer, ali ne vidi nikakav problem jer se ‘udala pa mu više nije kći’

akon što je općina Podbablje došla do milijunskih gubitaka, njen načelnik Tonći Vuksan otišao je u prosvjetu i postao ravnatelj Osnovne škole u Zagvozdu. U prosvjetu je ubacio i svoju kćer, točnije u računovodstvo škole kojoj je ravnatelj, bez odgovarajućeg iskustva. Kako pišu 24sata, Vuksan je studirao pedagogiju u Zadru 27 godina, od 1980. do 2007. godine, a po Zagori se navodno volio hvaliti i prijateljstvom s Momirom Karinom, pomoćnikom ministra obrazovanja.

Prošle godine, kada su se provjeravale diplome u školstvu, Vuksanova diploma i studiranje u trajanju od 27 godina nikome nisu bile upitne. Prije nego što se probio na mjesto ravnatelja, Vuksan je bio školski pedagog, iako nije imao nikakvog radnog iskustva u pedagogiji.

I NEVJESTA I NEĆAKINJA SU U PROSVJETI

Uz Vuksana i njegovu kćer, kako pišu 24sata, u prosvjedi rade i njegova nevjesta i nećakinja. Njegova je kćer, eto, baš prije nekoliko dana primljena na posao u školu gdje je ravnatelj njen otac. Primljena je u računovodstvo, premda za tu poziciju nema potrebnog radnog iskustva. Inače, Vuksan je član HDZ-a, a njegova kćer pojavljuje se u majici s logom HDZ-a na fotografijama sa stranačkih skupova, ali i na kandidacijskim listama i objavama Mladeži HDZ-a Podbablje.

Iz 24sata su nazvali Vuksana, kako bi provjerili kako je baš njegova kćer primljena u računovodstvo. Senzacionalan razgovor šteta je ne prenijeti. Na pitanje novinarke je li vlastitu kćer zaposlio na mjesto šefice školskih financija, Vuksan kratko odgovara “eeeem… je”. Na pitanje je li se još netko javio na poziciju, Vuksan je bio jednako kratak, pa je odgovorio “naravno”.

ODLUKA O ZAPOŠLJAVANJU PRIPADA ISKLJUČIVO RAVNATELJU, KAŽE

Potom novinarka Vuksana pita je li točno da su se za poziciju javile magistrice ekonomije, koje su i radile praksu u računovodstvu škole. “Te druge će se javit kad bude natječaj. Ovo je isključivo sada odluka ravnatelja da se zaposli moja kćer na 60 dana dok počne nastava jer je prijašnja zaposlenica otišla u mirovinu. Ravnatelj ima pravo uzeti koga god hoće”, tvrdi Vuksan, te kaže da je on kao ravnatelj izabrao onu u koju ima povjerenje.

Na pitanje je li njegova kćer ranije radila u školi, Vuksan se počeo malo gubiti. “Nije. Ali je radila… ajmo reć da se obrazovala. Radila je na drugim mjestima”, kaže. Priupitan da konkretizira gdje mu je kćer radila, Vuksan odgovara: “A to… Zašto mislite gdje je radila?”.

Nakon objašnjenja da bi ipak kćer morala imati neke kompetencije da bi radila u financijama, Vuksan je krenuo sa svojim objašnjenjima. “Ali mislite da ima kompetencije ova kolegica koja je radila praksu tu u školi u računovodstvu? Nije to rečeno da ima kompetencije ako je radila praksu. Nije to kompetencija. Kompetencija će se dokazat tamo na testiranju ‘ko je kompetentan. Pitanje je koliko je netko naučio raditi ili nije. Ja san imao tajnicu ovdje je radila 40 godina i otišla je, nije znala radit svoj posao”, kaže.

KĆER JE RADILA U OSIGURANJU, TRAFIKAMA I TRGOVINAMA

Potom je ispričao da je s burze zaposlio drugu ženu na mjesto tajnice, ali da će se ponovno raspisati natječaj i da će se kandidate testirati. Na pitanje hoće li se testirati i njegova kćer, Vuksan je odgovorio da hoće. “Tako je. Neće se javit samo ona! Ima njih zainteresiranih oho-ho. Onda ravnatelj predlaže dva ili tri kandidata koji imaju najbolje ocijene, to ravnatelj predlaže. Jer ravnatelj ima svoje ovlasti. Školski odbor donosi znači odluku da li će tu djelatnicu koju je predložio ravnatelj ili je neće. Ako ne primi tu koju je predložio ravnatelj, ravnatelj može predložit drugu osobu, ako mu ne prođe ta osoba, ravnatelj onda od ove dvije, tri osobe ide glasovanje. Ja ništa zakonski nisam pogriješio, Vi ovo možete napisat sve šta sam vam reka!”, tvrdi.

Potom je ispričao kako mu je kćer završila fakultet prije 13 godina, te da je radila u osiguranju, a preko sezone u trafikama i trgovinama, no da je kroz 13 godina povremeno na burzi. “Neka meni netko kaže kako će moja kćer živjeti? Ali ja vam moram otvoreno reći; da se ja neću potruditi kod kolega i ovih…, pa to bi bilo suludo! Nemojte me krivo razumjeti, da ja za nekoga drugoga tražim, a ne za svoju kćer, to…!”, zaključuje.

ŠTO JE S NEVJESTOM?

Potom se razgovor dotaknuo Vuksanove nevjeste, koja radi u područnoj školi Zmijavci. Za nju kaže da je posao dobila prije nego se udala. Druga učiteljica je u toj školi radila godinama na zamjeni, javila se na natječaj i svejedno izgubila. “Nju je isto predlagao ravnatelj. Školski odbor je dao suglasnost. Ja sam tada bio pedagog u ovoj školi… Al’ ja vam kažem, ako ne bude onako u tekstu kako san ja rekao ja ću podnijeti tužbu. Ja sam vam sada rekao sve kako je, vi možete napisati “primio ravnatelj svoju kćer” i to je u redu”, ispričao je Vuksan.

Vuksan je pojasnio proces zapošljavanja svoje nećakinje u vrtić. “Zaposlena je prije tri godine. Na neodređeno radno vrijeme. Zapošljavanje u vrtiću vodi Općina, ja samo predložim, a Općina odobri. Oni vrše financiranje i daju smjernice koga će se zaposliti. Evo, baš jučer, zvao me načelnik kaže da trebamo nać’ pomoćnika u nastavi, već je škola počela, već je zakasnio, zvao me da ima jedna djevojka koja bi radila kao pomoćnica, završila je pedagoški fakultet i ja ga pitam ima li ona položeno za rad s djecom s poteškoćama, kaže – nema. Ali Županija, naš osnivač, traži da ima položeno. Kad vam kažu ‘ravnatelj nije tio zaposlit iz Zagvozda pomoćnicu u nastavi nego je primio nekoga drugoga sa strane’, onda van je ovo druga strana medalje. Ta nema položeno za rad s djecom, ova ima i eto”, tumači.

NIJE 13 MILIJUNA KUNA, VEĆ 15 MILIJUNA

Razgovor se potom vratio na temu Vuksanovog studiranja dugog 27 godina. Ispričao je da je studirao “kako treba” pet godina, ali nije završio fakultet. Ostao mu je jedan ispit i diplomski rad koji nije stigao jer se oženio, dobio djecu i imao razne probleme. No, kaže da je dobio posao pedagoga par godina nakon što je položio ispit. Na pitanje je li odradio kakvu praksu za pedagoga, Vuksan je imao spreman odgovor. “Ne. Kao pedagog nisam nigdje radio. 20 godina sam bio načelnik općine gdje sam radio ohoho kojekakvih stvari!”, priča.

Razgovor se potom dotaknuo vremena kad je Vuksan bio načelnik, te kada je navodno ostavio 13 milijuna kuna duga za sobom. “To vam je dezinformacija. Dužni smo bili možda i 15 milijuna kuna. Zato jer smo vodovod napravili. I vrtić. I mrtvačnice tri. Asfaltirali. Obično se misli “on je ukrao te novce”, ali ja sam radio. Sve smo gradili”, tumači.

Pred kraj razgovora, Vuksan je ponovno uporno objašnjavao da on kao ravnatelj ima pravo primanja koga god želi, pa ga je novinarka pitala može li tako zaposliti i svoju kćer. “Ma nije! Nego toga i toga! Ona se preziva Čapin, ja san Vuksan, kako vi to ne znate?! Nije ona meni više kćer, ona se udala, otišla!”, objašnjava, te dodaje kako ona ne živi s njim već 15 godina. Kaže kako joj suprug radi po “bauštelama”. “Nema ni on nikakav posao, u Hrvatskoj koja vapi za radnom snagom, dolaze ovi, dolaze oni, evo ona 13 godina nema posao, znači, bukvalno nijedno ni drugo nemaju posla, eto”, ispričao je Vuksan.
 
Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com