2094

Imoćanin rođen u Njemačkoj s prijateljima biciklom krenuo iz Frankfurta u Zmijavce: Pobijedio sam rak i sada i želim pomoći drugima!

Miljenko Mrkonjić, 26-godišnji mladić podrijetlom iz Zmijavaca kod Imotskog, rodio se i živi u Njemačkoj. Točno prije deset godina pobijedio je rak limfnih žlijezda.

Još kao dječak obolio je pa je s roditeljima krenuo u tešku i neizvjesnu borbu s opakom bolešću. Borba se isplatila, a u cijeloj priči priskočili su i prijatelji, nepoznati ljudi. I danas, nakon deset godina, Miljenko je na pragu ostvarenja svoga životnog zavjeta. Dok se borio s bolešću, obećao je, naime, kako će kad-tad dobrim ljudima svojom dobrotom vratiti njihovu dobrotu.

– Stigao je taj trenutak. Sada je na meni da učinim dobro i barem nešto vratim od onoga što sam ja dobio kad mi je bilo najpotrebnije. Pod geslom “We ride against cancer” ili, naški rečeno, “Jašemo, vozimo protiv raka”, želimo svima skrenuti pozornost na to da mnogo djece i mladih tu, među nama, ima tu bolest. Želim biti kamenčić u mozaiku dobrote i pridonijeti tome da barem nekom djetetu i njegovu roditelju pomognem u toj borbi. Jer liječenje te bolesti košta i živaca i novca. Ja sam svoju zloćudnu bolest pobijedio prije ravno 10 godina. Međutim, meni se u tom periodu dogodilo i dosta toga lijepog jer sam imao sreću i dosta pomoći sa svih strana. Novac koji ćemo zajedno prikupljati ići će udrugama “Sanus” u Hrvatskoj i “Hilfe für krebskranke Kinder Frankfurt”. Te dvije udruge svakodnevno se nesebično bore za bolje sutra i ja sam im jako zahvalan na tome– kazao nam je simpatični Miljenko kad smo ga nazvali u Frankfurt. I ono što je naumio i ostvaruje.

U Frankfurtu su jučer, 4. listopada, baš na blagdan svetoga Franje, sveca dobročinitelja, Miljenko i njegova dvojica prijatelja u devet sati sjeli na bicikle i počeli voziti prema Imotskom i Zmijavcima, nešto više od 1500 kilometara. Svi su u kondiciji i dobro su se pripremili.

– Želim i nadam se da ću privući pozornost ljudi, da ih se što više uključi i svojim donacijama pomogne ovu akciju. Odradit ćemo to i ne sumnjam u uspjeh. Ide trojac odvažnih, tako mogu kazati: ja, moj veliki prijatelj i sumještanin iz Zmijavaca, prvotimac drugoligaša Croatije, moj vršnjak Tomislav Mrkonjić, i naš zajednički prijatelj Marko Marić, divan momak iz Mostara. Bio je dovoljan samo jedan poziv mome Tomislavu i kao prava ljudina kupio je kartu za avion, doletio do Frankfurta, uzeo bicikl i zajedno s Markom trenirao posljednjih dvadesetak dana. Usput kontroliramo kako nam pristižu sredstva na zaštićeni link. Prvih dana prikupili smo više od 6000 eura. Bit će toga još i to nas raduje.

Prije polaska bili su s oboljelom djecom i udrugom iz Frankfurta ispred bolnice. Planirali su 11 etapa, a ako bude koja viška, neće škoditi. Podršku dobivaju sa svih strana, pa tako i od proslavljenih hrvatskih sportašica poput Blanke Vlašić Sandre Perković.

– U akciju se mogu uključiti svi i pomoći akciji, a mi ćemo odraditi svoje – pun je optimizma junačina Miljenko.

Tomislav Mrkonjić: Hvala mojoj Croatiji i treneru

– Kad mi je Miljenko samo spomenuo ideju, odmah sam pristao. Hvala mojoj Croatiji i treneru što me je u jeku prvenstva oslobodio obveza u klubu, jer ovo je ipak veliki izazov i veliki humanitarni zadatak. Da treba i vratiti se s biciklima u Frankfurt, to bismo učinili i ja i Marko Marić za našega Miljenka i djecu oboljelu od raka – veli nam Tomislav Mrkonjić.
E pa sretno, momci, i vidimo se u Imotskom, poručili smo im u Frankfurt.

IZVOR: Slobodna Dalmacija 

Print Friendly, PDF & Email

Prikaži komentare

Još nema komentara

Komentiraj

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com