KOKOLINGO, prva hrvatska digitalna artikulacijska vježbenica; prijavite se za besplatan webiner

Pandemija izazvana koronavirusom potaknula je i ubrzala razvoj digitalnih sadržaja koji se inače, u normalnim uvjetima, vjerojatno ne bi tako brzo razvijali. Iz istog razloga osmišljena je i prva hrvatska digitalna logopedska vježbenica – Kokolingo.

Kokolingo su osmislili računalni stručnjaci riječke tvrtke E-Glas, pod vodstvom prof.dr.sc. Miroslava Vrankića i logopeda Krešimira Perše uz tim stručnjaka logopeda, među kojima je i vanjska stručna suradnica iz našeg kraja, logopedinja Ivana Kujundžić.

Interaktivni multimedijski sadržaji pružaju bogat izbor vježbi, a prilagođeni su za rad s djetetom od kuće. Kokolingo želi djeci pružiti napredak u korekciji nepravilna izgovora glasova uz zabavne aktivnosti.

Vježbenica je prvenstveno namijenjena logopedima i roditeljima u radu s djecom s artikulacijskim poremećajima. Riječ je o poremećajima izgovora glasova, što znači da je narušena njihova motorička izvedba.
U govorne poremećaje ubraja se omisija (nečujna realizacija ili ispuštanje glasova ili samo nekih njenih dijelova), supstitucija (zamjena glasova, glasova koji su slični ili se nalaze na istim slušnim frekvencijama i distorzija (nepravilan izgovor glasova).

Neupitna je važnost logopeda pri samoj procjeni odnosno dijagnostici djetetovih teškoća. Nakon toga slijedi planiranje tretmana i odabir metoda i vježbi koje će najprije dati pozitivan rezultat. Važnu ulogu u cijelom procesu ima roditelj bez kojega je svaki trud logopeda uzaludan. Naime, on je taj koji treba djetetu biti svakodnevna potpora i pomoć u vježbanju. Svjesni smo svih izazova svakodnevnice i poteškoća s kojima se roditelji susreću, pogotovo nedostatkom vremena. To kod roditelja i djece izaziva frustraciju i tako se samo vrte u začaranom krugu. Roditelj počinje osjećati krivnju, a dijete odbojnost prema radu i gubitak motivacije, navodi logopedinja Kujundžić.

Tim stručnjaka obradio je jedanaest glasova koji su najčešće nepravilni te su osmislili vježbe koje prate teškoće izgovora poput teškoća u slušnoj diskriminaciji, uočavanje prvog i zadnjeg glasa, vježbe slušnog pamćenja. Vježbenica ima šest razina s podrazinama, a roditelj može saznati kada koji glas treba prema govornom kalendaru biti usvojen, koji glas treba prije ispraviti (npr. ako dijete ne zna R, treba krenuti s L) i sl.

 

Sve aktivnosti koje se nalaze u Kokolingu idu redom, od jednostavnih prema složenijima i kroz njih nas vodi gusar Srećko. Na taj način roditelji i stručnjaci vrlo lako mogu pratiti strukturu rada i napretka. Tako se izbjegava mogućnost zamora zbog preteških zadataka, ali i postepeno se uvodi dijete u vježbe.

Prof. Kujundžić naglašava koliko je važno ispraviti teškoće prije polaska djeteta u školu kako se one ne bi reflektirale na osnovne vještine – čitanje i pisanje. Vježbenica je odlična i za poticanje govora i mašte pa je zato možemo koristiti i u tretiranju drugih teškoća.

Papigica Koko koja se pojavljuje u vježbenici često bodri i potiče djecu na aktivnost, a za svaki trud ih nagrađuje novčićima koje mogu potrošiti u Kokolingo trgovini za uređivanje „svoje“ papige Koko. Trgovina služi kao motivator za svakodnevno korištenje aplikacije i potiče dječju maštu i kreativnost.

‘Kokolingo je vesela avantura koja u društvu papigice i gusara Srećka pomaže da ozbiljne vježbe ne budu napor nego igra i zabava. Potiče djecu da duže zadrže koncentraciju na onome što rade.
Na ovaj način redovita vježba ne predstavlja problem i opterećenje niti djeci niti roditeljima. Osoba koja radi s djetetom može biti opuštena jer je korištenje jednostavno i sigurno te se prati napredak djeteta.“, zaključila je logopedinja Kujundžić i pozvala sve zainteresirane da isprobaju vježbenicu.

Vježbenica Kokolingo može se isprobati potpuno besplatno na rok od 15 dana. Svi detalji o Kokolingu i besplatnom korištenju mogu se pronaći ovdje: www.kokolingo.hr

Logopedinja Kujundžić poziva sve zainteresirane roditelje da se prijave na BESPLATNI WEBINAR za roditelje čija djeca imaju nepravilan izgovor glasova, u četvrtak, 22. listopada, s početkom u 19 sati. Prijaviti se možete na: https://www.kokolingo.hr/edukacija-roditelji

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com