Sliškovićeve masline vrlo su obdarene: ‘Ako ovako nastave davati ploda, za 10-ak godina maslina će biti kultura broj jedan u Imotskoj krajini‘

Već smo pisali o odličnom urodu koji očekuju maslinari u Imotskoj krajini.

Nakon rekordne berbe grožđa imotski poljoprivrednici, znači, imaju još jedan razlog za zadovoljstvo. I tek što smo vidjeli kako su masline rodile u središnjem dijelu Imotske krajine, tamo u općini Proložac, nova “ludnica od maslina” dočekala nas je u Vinjanima Donjim pored Imotskog.

Tamo, kao primjerice u masliniku Tomislava Sliškovića, toliko će biti dobar i kvalitetan urod, da njegov maslinik svaki dan obilaze i daleko iskusniji i poznatiji maslinari s našeg priobalja, pa čak i naših otoka.

Ne mogu se načuditi.

– Dobar glas daleko se čuje, posebno kod nas maslinara – reče nam Jozo Eremut, višestruko nagrađivani maslinar iz Žeževice kod Šestanovca, kada smo ga zatekli u obilasku Tomislavovih maslina.

– Pazite, bio sam po Istri, obišao cijelu Dalmaciju, u udruzi “Paićuša” sam više od deset godina, imam dvadeset zlatnih medalja za moje ulje, jednu srebrnu iz Los Angelesa, jednu iz Omiša, ali ovakvi rod i ovakve masline nisam nigdje vidio. Pa, vidite, nisu one rodile samo s jedne strane stabla, već je to svuda krcato zdravoga ploda. I sada se nakon toliko godina, koliko se bavim maslinarstvom, jednostavno pitam je l’ maslina toliko može roditi. Ovdje nema bojazni ni za kvalitetu ulja jer je plod zdrav. Nema na plodu ni mušice, ma ovo nisam nigdje vidio. Sada definitivno nakon ovoga što sam vidio u Vinjanima Donjim Imotska krajina može biti pravi El Dorado za masline, veli nam Jozo Eremut.

PUNO ODRICANJA

I maslinar Tomislav Slišković, koji ima tek 120 stabala i koji se maslinarstvom bavi petnaestak godina, nije do sada vidio plodom obdarenija stabla.

– Čujte, ovo jeste pravo malo čudo, ali za ovo dobiti trebalo je i puno odricanja. Planiram na ovim stablima ubrati najmanje četiri tone zdravog i kvalitetnog ploda, a radman ćemo vidjeti. Sve više od deset posto bit će velik uspjeh. Rekoh, radio sam s ovim stablima svaki dan. Zalijevao ih, čistio od trave. I izjutra i poslije podne, kada sam god imao malo vremena bio sam s njima. I još nešto, loze je u Imotskoj krajini sve manje i manje, a ovo je novo i izazovno, posebno za mlade. No treba raditi duplo više nego s lozom. Maslina je majka, a loza je maćeha, i tu ima istine – veli Tomislav, zbrajajući da samo u njegovim Vinjanima Donjim, gdje se tradicionalno sadila loza i povrtlarske kulture, već sada ima oko tri tisuće stabala maslina, a u Imotskoj krajini ta se brojka broji u desecima tisuća stabala.

– Ako ovako nastave davati ploda, a ne vidim razloga zašto ne uz uvjet da se oko njih radi stalno i stručno, tvrdim da će za desetak godina maslina biti poljoprivredna kultura broj jedan kod nas – veli nam Tomislav Slišković.

Imotski maslinari svoju berbu najavljuju tek za dvadesetak do mjesec dana.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com