KAKVI PRIZORI U IMOTSKOM: Modro jezero poprimilo nevjerojatnu boju: “Ovo se događa nekoliko puta u stoljeću”

Boja našeg kraškog fenomena direktno ovisi o podzemnim izvorima, atmosferskim prilikama, dijelu dana i kutu upada sunčevih zraka.

Aktualna godina klimatološki je vrlo zanimljiva. Zbog sušne godine Modro jezero čak je dvaput nestajalo, potom se dvaput vraćalo. Naravno, riječ je o vodama koje su se pojavile nakon obilnih kiša, baš kao što je to bio slučaj prije dva dana kada su se podzemne vode napunile.

Do danas se situacija potpuno promijenila. Kišno razdoblje za nama napunilo je podzemne tokove pa su proradila brojna podzemna vrela koja ubrzano pune Modro jezero. Upravo je zbog tog intenzivnog dotoka vode ova poznata imotska prirodna znamenitost poprimila boju koja se rijetko viđa. Čarobna svijetlo plava boja jezera ovih dana nije privukla samo Imoćane, nego fenomen dolaze fotografirati i strani gosti.

Boja našeg kraškog fenomena direktno ovisi o podzemnim izvorima, atmosferskim prilikama, dijelu dana i kutu upada sunčevih zraka.

– Jezero često mijenja boju, ali konkretno ovakva boja jezera kakvu imamo posljednjih dana, dogodila se svega nekoliko puta ovog stoljeća – rekla nam je Imoćanka Mara.

Tekst: Dalmacija danas / Foto: Nediljko Gadžo

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com