Kiše natopile Imotsku krajinu: nabujalo Modro jezero, živnuli i dosad nepoznati izvori s njegove južne strane, pogledajte kako voda osvaja krš

Ne pamte ni najstariji Imoćani ovako kišom bogat početak prosinca.

Samo u gradu Imotskom tijekom posljednjih šest dana palo je gotovo 350 litara kiše po četvornom metru, a na nekim susjednim područjima još i više. Stoga i ne čudi da su podzemna vrela poznatih prirodnih vrijednosti poput rijeke Vrljike i 11 jezera naprosto “poludjela”, izbacujući enormne količine vode.

Uzrok tome bilo je i jako zamućenje glavnog izvorišta rijeke Vrljike i zabrana uporabe vode za piće, a stanje je dijelom ublaženo, pa je na snazi mjera obveznog prokuhavanja vode. Svih pet glavnih izvorišta rijeke Vrljike poplavilo je cijelo okolno područje.

Najfascinantniji je dolazak podzemnih voda u presušeno Modro jezero. Tamo su osim znanih glavnih izvora sa zapadnih rubova njegova dna, prvi put u novije doba proradili i neki izvori s njegove južne strane, točnije iz samih stijena i sipine kojom se prilazi jezeru.

Kolika je količina vode došla, svjedoči podatak da je u 50 sati od početka izviranja ona dosegla visinu od gotovo 18 metara, što je do sada – nezabilježeno. Vodostaj naglo raste i u Crvenom jezeru, Prološkom blatu, te u jezerima na području općine Lokvičići.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com