Beroš: Građani će se početi cijepiti tijekom proljeća, a prve doze stižu za vikend

Cijepljenje je blagodat znanosti i tehnologije s kojom moramo biti presretni, rekao je u emisiji Hrvatskog radija ministar zdravstva Vili Beroš.

– Prvo cjepivo se očekuje 26. prosinca, stiže simboličnih 9750 doza, kao i u svim europskim državama. Nakon što HALMED da dodatno odobrenje za cjepivo, cijepljenje će početi 27., 28. i 29. prosinca. Značajnije količine cjepiva dolaze 31. prosinca, pa 4. siječnja i dalje u tjednom ritmu kako je dogovoreno s proizvođačem”, rekao je za HTV.

– To vrijedi za Pfizerovo cjepivo koje je prvo dobilo odobrenje i koje je prvo dostupno građanima EU-a, pa tako i Hrvatske”, dodao je.

– Mislim da cjepivo baca optimistično svjetlo na čitavu priču. No potrebno je naglašavati da bi cjepivo bilo učinkovito moramo postići određenu procijepljenost u populaciji koja će onemogućiti daljnje širenje virusa. Od iznimne je važnosti da to ljudi shvate i da to rade i zbog sebe i zbog drugih”, rekao je ministar.

– Prve doze cjepiva bit će raspodijeljene po županijama proporcionalno veličini. Bit će obuhvaćeni korisnici i djelatnici domova za starije kao najugroženija skupina, zdravstveni radnici i onda redom svi drugi. S obzirom na dinamiku dolaska cjepiva očekuje se da bi građani počeli cijepljenje tijekom proljeća, a moguća su iznenađenja ako se odobre i cjepiva drugih proizvođača”, objasnio je Beroš.

O količinama cjepiva

– Dogovoreno je milijun doza Pfizerovog, milijun doza Moderninog, 2,7 milijuna doza AstraZeneca, Johnson&Johnson 900.000 doza i od Purevaxa 300.000 doza negdje u 4. kvartalu 2021. godine, ukupno 5,9 milijuna doza cjepiva što bi u ovom trenutku bilo dovoljno za procjepljivanje odrasle populacije u Hrvatskoj, odnosno postizanje kolektivnog imuniteta”, nabrojao je ministar.

– Cjepivo će kontinuirano dolaziti u Hrvatsku. Za građane je najbolje da se jave svojim obiteljskim liječnicima kao i za cijepljenje protiv gripe. Možda je malo prerano za građane koji nemaju medicinsko opterećenje, no mogu zvati i predbilježiti se”, dodao je.

– Radi se na digitalnoj platformi koja bi omogućila lakši proces naručivanja i praćenja procesa cijepljenja, a do proljeća kada će krenuti cijepljenje građanstva mislim da će biti i pokrenuta”, rekao je, dodavši da će građani moći birati kojim će se cijepiti kad na tržištu bude više cjepiva.

O strahu od cijepljenja i sigurnosti

– To je prvenstveno strah od nepoznatog. Tehnologija proizvodnje cjepiva je razvija desetljećima. Angažman čitave znanstvene zajednice omogućio je da se cjepivo proizvede u kratkom razdoblju. Jučer je rečeno da s obzirom na nove mutacije, ako će biti potrebno, moguće premodulirati cjepivo u roku od 6 tjedana kako bi se prilagodilo novog strukturi”, rekao je.

Oko mutiranog soja virusa u Velikoj Britaniji rekao je kako se tome pridaje važnost jer je došlo do promjena u predjelu šiljak proteina koji su važni za infekciju ljudske stanice. “Činjenica je da je možda detektirano nešto veće širenje zaraze, ali ne i promjena u kliničkoj slici. To je i nadalje zabrinjavajuće jer ako imamo veći broj zaraženih s istom kliničkom slikom problemi će biti prisutni. Zbog toga je većina zemalja EU, pa tako i Hrvatska, ograničila zračni i drugi promet prema Velikoj Britaniji do 31. prosinca”, rekao je.

Bit će provedena javnozdravstvena informativno-edukativna kampanja koju je osmislio HZJZ i krenut će s početkom cijepljenja.

O smanjenju broja oboljelih

Rekao je da je smanjenje broja oboljelih dobar pokazatelj dobro pogođenih mjera i pridržavanja istih. “Ovi trendovi nekoliko dana ukazuju na pad broja novozaraženih. Nema mjesta opuštanju. Moramo dodatno napraviti sve da se odgovorno ponašamo. Zdravstveni sustav kasni 2 do 3 tjedna za padom broja zaraženih kada će se osjetiti manji pritisak. Broj zaprimljenih zadnjih dana je malo manji, ali nije riječ o velikim brojevima, oko 10 manje novozaprimljenih”, rekao je.

Rekao je kako je zdravstveni sustav prilagođen novom načinu funkcioniranja ne zanemarujući i necovid bolesti. “Napravljeno je 67,21% usluga u odnosu na isti tjedan prošle godine. Pad je manji od trećine što je i više nego zadovoljavajuće”, rekao je Beroš.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com