Danas se slavi Badnjak – dan prepun simbolike, rituala i tradicije

Jedan od najvećih rituala katolika jest i odlazak na Polnoćku čijim slavljem započinje Božić.

Danas, 24. prosinca, katolici obilježavaju Badnjak – posljednji dan priprave za Božić u kojem se njeguju razni običaji i tradicije s ciljem blagostanja.

Iako je većina ove godine “požurila” s kićenjem i ukrašavanjem bora, tradicija nalaže da se božićno drvce kiti upravo na Badnjak. 

Na današnji dan većina vjernika i posti do navečer iako prema Crkvi nije obavezno. Svakako, jede se nemrsna hrana, najčešće bakalar. 

Obitelji su na okupu, druže se, razgovaraju, pjevuše božićne pjesme, uređuju svoje domove, prave kolače i u vjeri se pripremaju za nadolazeći rođendan Isusa Krista. 

Jedan od najvećih rituala katolika jest i odlazak na polnoćku čijim slavljem započinje Božić. Nakon svete mise, ljudi međusobno čestitaju Božić i kreću s obiteljskim i prijateljskim okupljanjima. 

Ova godina je pak specifična, stoga je važno ne zaboraviti sačuvati svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi. Briga o drugima uistinu je i bit ovih blagdana, piše Dalmacija News

S obzirom na aktualne epidemiološke mjere koje uključuju zabranu svih okupljanja nakon 22 sata, u crkvi Sv. Franje u Imotskom, umjesto Polnoćke, slavit će se svečane svete mise u 19 i 21 sat. 
 
Ispovijed je od 5:30 do 5:55 sati te od 7:30 do 12 sati. Svećenici će ispovijedati u crkvi i dvoranama kod župnog ureda. Red za ispovijed bit će ispred crkve i župnog ureda.
Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com