U Zagori poštuju mjere zbog korone, a župnik iz Zagvozda poručuje: Imao sam COVID. Ljudi te izopće, ispada gore nego da si diler ili švercer oružja

Radi sprječavanja širenja koronavirusa ovogodišnji blagoslov obitelji bit će ipak malo drugačiji nego prošlih godina, kada su župnici i njihovi pomoćnici zajedno s ministrantima obilazili od vrata do vrata promičući sreću i napredak.

O novom “ustroju” raspravljali su i splitski klerici na svojoj redovitoj adventskoj rekolekciji svećenika katedralnog i konkatedralnog dekanata, kada je potvrđena odluka Nadbiskupskog ordinarijata da se blagoslov mora obaviti uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Istina je da su posjet i blagoslov obitelji važan sastavni pastoralni dio (pred)blagdanskog vremena, ali je istina i to da postoje značajne razlike između pojedinih župa s obzirom na veličinu i na sastav župne zajednice.

Stoga je prijedlog mons. Marina Barišića, nadbiskupa splitsko-makarskog, da župnici po rasporedu u određene dane pozovu vjernike iz pojedinih ulica u crkvu, u gradu možda i našao svoje poklonike, dok u mjestima Dalmatinske zagore možda i nisu baš oduševljeni novim uzancama kojima se dokidaju izvornost i tradicionalnost.

Odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite nisu baš svi oduševljeni, ali u svrhu zaštite zdravlja svojih župljana pastoralni pohod obiteljima prilagodit će se novonastaloj situaciji.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com