1
219

Katolici danas slave Bogojavljenje

Katolici danas slave blagdan Sveta tri kralja, jedan od najstarijih katoličkih blagdana. Državni je praznik i neradni dan. Simbolizira kraljeve ili mudrace koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar iako se u Bibliji ne navode imena.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka (Partsko Carstvo) u Jeruzalem, kako bi se poklonili Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mastsmirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

U zapadnom kršćanstvu (od 8. stoljeća) su se ustalila imena BaltazarMelkior i Gašpar; na istoku se koriste različita imena. Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Köln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije

Svečane svete mise u crkvi Sv. Franje u Imotskom bit će po nedjeljnom rasporedu. Blagoslov vode bit će u Imotskom i Glavini Donjoj nakon misa u 9 sati.

 

Print Friendly, PDF & Email

Prikaži komentare

Još nema komentara

Komentiraj

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com