Ponosan sam na svoju djedovinu

U samo mjesec dana  dvije naslovnice Slobodne Dalmacije  bile su rezervirane  za imotskog gradonačelnika Ivana Budalića (HDZ). Rijetko je koji lokalni dužnosnik dobio taj privilegij. Prva ona od 26.siječnja i druga mjesec dana kasnije 26. veljače.U oba slučaja našao se Budalić na meti novinarskog pera, ali i meti oporbe  zbog, kako se navodi  prekomjernog trošenja proračunskog novca za reprezentaciju. Samo u 2019. prema dokumentima do koje je došla oporba navodi se kako je gradska vlast potrošila 205 tisuća kuna na razna čašćenja. Tada nismo vidjeli nikakvu reakciju iz grada Imotskog, a posebno prozvanog gradonačelnika.

Mjesec dana kasnije ponovno naslovnica Slobodne, ovoga puta sa vrlo oštrim prozivanjem pod naslovom “Poučak Ivana Budalića” i u podnaslovu “Kako uz dvije kuće steći i “braniteljski stan.” Afera do afere, rekli bismo, a sada pred same lokalne izbore, gdje Budalić, kako smo i pisali, kani ići i na drugi gradonačelnički mandat. Našoj kolegici Tihani Marović tek je dao šturu izjavu u vezi s ovim nekretninama, opravdavajući se da čeka izvješće Povjerenstva za sukob interesa i da će, ako bude trebalo, dati objašnjenje. I kada se očekivalo da će Budalić prijeći i preko ove naslovnice odlučio je objasniti obje prozivke koje su itekako odjeknule ne samo u gradu Imotskom, već i šire s obzirom na činjenicu da je on ujedno i saborski zastupnik.

“Ako ste očekivali  da bi sada  rečenicu po rečenicu koje su o meni i mom radu ispisane u prethodna dva teksta, koja su povukla i dvije naslovnice, demantiram i prepucavam se s oporbom ili onima koji ne znaju stvarnu situaciju u gradu, e to neću učiniti. Za sve moje greške ili nezakonito upravljanje gradom, za sve ono što ja, moja supruga i petero djece imamo ako nije pošteno stečeno i prijavljeno na vrijeme i transparentno  postoje institucije u ovoj državi u koje ja vjerujem. Sutra sam spreman odgovarati za sve moje propuste. No, kada se sada u ovo predizborno vrijeme iz najdubljih rupa vade neke stvari koje po meni i mojim suradnicama, nisu izvan zakonskog okvira, e onda ni ja neću bacati pogled na to. Imamo mi zahtjevnijeg posla koji je pred nama i kako bi ovaj grad konačno stavili na svoje noge. Uostalom, demokracija je i neka moji sugrađani  donesu odluku  na predstojećim izborima. Od malenih nogu roditelji su me učili da se samo radom i njegovim rezultatima možete nametnuti  okružju u kojem živite. A ja sam s tim predznakom života  nastavio živjeti i u Domovinskom ratu i sada na odgovornoj dužnosti u mome gradu i Hrvatskom saboru.

Činjenica je da posljednjih nekoliko tjedana, čak i mjeseci, svjedočimo neviđenoj hajci koja je usmjerena prema HDZ-u, ali i svima onima koji njeguju te vrijednosti. Ja sam posvećen svojim obavezama prema Gradu, Imoćankama i Imoćanima. Puno toga smo zajedno promijenili, ali imamo još posla i ne možemo gubiti vrijeme. Svjestan sam da su ljudi revoltirani cijelom situacijom koja traje već godinu dana, ali isto tako moramo biti svjesni da je ovo jedan test i možemo bit sretni i zahvalni što se uspješno borimo protiv svih izazova. Kada sam u lipnju 2017. došao na mjesto gradonačelnika preda mnom se našao zahtjevan posao podizanja na noge Grada koji je bio vezan mnogim utezima. Najveći problem bila je činjenica da preuzimam Grad s nagomilanim dugovima, rješavanje tog problema bio je prvi i ključni korak prema rastu i razvoju Imotskog. U vrlo kratkom roku oslobodili smo Grad 34 milijuna kuna duga. To je samo jedna u nizu brojnih aktivnosti i projekata koje smo implementirali i realizirali. Meni je doista žao što oporba pa i mediji ulaganje u budućnost Imotskog i svih onih koji ovdje žive i rade vide kao trošak. Svaki projekt, svaka mjera koju smo donijeli u posljednje četiri godine za nas ne znači trošak, za nas je to ulaganje u opstanak Imotskog. Mi želimo da Imotski napreduje, da raste. Naš cilj od samog početka bio je i ostao pokazati potencijal koji Imotski ima i osigurati bolji i kvalitetniji život. Implementirali smo mjere demografske obnove, među gradovima smo s najvećom potporom za novorođenu djecu,  ukinuli smo liste čekanja za dječje vrtiće, sufinanciramo troškove školovanja. Kroz infrastrukturne i komunalne projekte moderniziramo cijeli grad, pratimo trendove i osiguravamo smanjenje troškova. U postupku realizacije je projekt Aglomeracija Imotski čijom će realizacijom Grad dobiti novu vodovodnu i kanalizacijsku mrežu.

Dvije godine provodimo Program potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva kroz koji se potiču i poduzetnici početnici. Potičemo i obiteljska poljoprivredna gospodarstva; u poduzetničkoj zoni Vinjani Gornji osigurana je potrebna infrastruktura što je rezultiralo otvaranjem prvih pogona. Otvorili smo vrata razvoju turizma, potičemo otvaranje novih radnih mjesta i u ovom sektoru. Pokrenut postupak utemeljenja Geoparka Biokovo – Imotska jezera u prestižnom UNESCO Global Geoparks. Ovi projekti su budućnost grada Imotskog i Imotske krajine, a nikako trošak. Imotski sigurno korača prema napretku, rastu i razvoju,” istaknuo nam je gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, referirajući se na dva teksta u Slobodnoj Dalmaciji i dvije naslovnice.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com