U spomen velikom Franjevcu

U nedjelju 28.veljače navršilo se 107. godina od rođenja jednog od najpoznatijih imotskih franjevaca, fra Vjeke Vrčića. Fra Vjeko je rođen 28. veljače 1914. godine, a umro je 2014. godine u svojoj stotoj godini života. Poznati svećenik, franjevac, povjesničar, pjesnik i književnik za svoga života kao pastoralni vođa vodio je mnoge župe, a iza sebe je ostavio pravo malo bogatstvo pisane riječi. Među onima najpoznatijima, svakako su Plemena Imotske krajine, knjiga koja je doživjela već peto izdanje.

U toj knjizi obrađena su čak 692 prezimena s područja Imotske krajine. Do sada je KU “Kap” izdala čak šest knjiga fra Vjeke, a ono što je zanimljivo ,uskoro će svjetlo dana ugledati i i još dvije njegove knjige. Riječ je o knjizi Fra Ante Antić (1893.-1965.), te posebno zanimljiva knjiga Biskup fra.Paškal Vujčić(1826.-1888.). Biskup fra.Paškal Vujčić jedan je od najznačajnijih svećenika iz Imotske krajine. Bio je Lector genlis dogmatike, filozofije, povijesti i crkvenog prava, potom profesor u Veneciji, gvardijan samostana S.Francesco alla Vigna u Veneciji, definitor Franjevačke provincije S. Antonia u Veneciji, biskup Pulata u Albaniji, naslovni biskup Antifalenski, apostolski vikar i apostolski delegat Egipta i Arabije, apostolski vizitator Centralne Afrike, počasni predsjednik Afričkog zavoda u Parizu, vitez i komendator Sv.Groba u Jeruzalemu, asistent Papina prijestolja, Rimski patricij, te posljednji apostolski vikar u Bosni. Znamenit je u svijetu i po činu blagoslova početka izgradnje Sueskog kanala 1859.godine.

Inače, fra Paškal Vujčić rođen je 3.travnja 1826. u Glavini Donjoj, a umro je 17.ožujka 1888. te pokopan u samoj župnoj crkvi sv. Franje u Imotskom.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com