Kuća imotske riči

Kulturno-umjetnička udruga “Ujević” je osnovana u Krivodolu prije 11 godina. Udruga je aktivna te je svoju svrhu iskazala u nekim “ostavštinama” kao što su uređeni trg kod kapele sv. Mihovila s velikom Tinovom skulpturom, Tinovo kameno poprsje kod škole u Krivodolu te poučna staza “Tinovo hodočašće po Zagori” koja samo što nije završena.

Izdano je i pet zbornika u tiskanom obliku: Kulturno naslijeđe Ujević, Knjiga fra Vjekin vijek, četiri slikovnice, pjesnički zbornik s pjesmama autora koji se okupljaju deset godina na susretima pjesnika.

Od kraja 2020. godine sudjeluju kao partneri Društvenom centru Laurentius koji je sufinanciran iz EU socijalnih fondova. U sve to utkani su mnogobrojni sati volonterskog rada članova udruge, te prijatelja i podupiratelja.

“Projekt “Kuća imotske riči” ima primarni cilj osnivanje knjižne zbirke u kojoj će biti zastupljeni imotski autori, a ne samo književnici. Uz sve to se i prikuplja dosadašnja građa napisana o Tinu i Mati Ujeviću. Radi se o velikom broju autora, te je već dosta ljudi najavilo doniranje knjiga.

Plan projekta je i digitalizacija prikupljene građe. Ne znam je li netko pokušao napraviti popis Imoćana koji su pisali i pišu, koji su nešto tiskali. Mislim da ne, ali to je, rekla bih, more imena i još će ih biti, a tek bezimeni autori, počevši od Hasanaginice. Jedna relativno mala Imotska krajina je hrvatsku književnost i kulturu obogatila velikim imenima: Tin i Mate od Ujevića, Raos, Mate Maras, Anka Petričević, Petar Gudelj, Mate Šimundić i brojni drugi,” izjavila je imotska autorica i aktivistica Vesna Ujević.

Kuća imotske riči se nalazi u Krivodolu, u Gornjim Ujevićima, u blizini kapele svetog Mihovila. U staroj jezgri sela koja je tek prije par godina postala zaštićena kao kulturno dobro. Izgrađena je davne 1686.g.

“Za sada smo otkupili kuću i izradili glavni projekt. Još čekamo suglasnost konzervatora i dovršetak procesa za prijenos vlasništva, pa onda planiramo obnovu kuće, tj. rekonstrukciju jer je u prilično lošem stanju. troškovi rekonstrukcije nisu mali. ne smijemo narušiti sadašnji izgled kuće. ići će paralelno rekonstrukcija i prikupljanje sredstava za financiranje.”

Pjesnik Ivan Babić, ujedno i knjižničar, prije 2-3 godine je došao na ideju osnivanja Tinove zbrike, Tinove knjige plus literatura koja je pisana o njemu. ideja je s vremenom zadobila ambiciozniji oblik. kroz tu ideju je i došao sam naziv projekta “Kuća imotske riči,“ istaknula je Vesna.

Nakon obnove kuće, osim knjižne zbirke, kuća će se koristiti za razne radionice, književna i slična okupljanja, predavanja, promocije, manje izložbe i za potrebe udruge. U kući se planiraju postaviti i neki eksponati. Omogućit će se pojedincima lakši pristup i korištenje zbirke.

Vesna Ujević je naglasila na koji način svi građani dobre volje mogu sudjelovati u ovom projektu:

“Prema troškovniku za obnovu kuće treba 460.000,00kn. u tu cijenu nisu uračunati priključci struje, vode, telefona, interneta, itd. prijavili smo se na natječaj za ruralni razvoj LRS LAG-a “ADRION”, ako prođemo dobit ćemo sufinanciranje za nekih 30-40% troškova. Ostalo moramo pronaći u roku 2 godine. Malo je nezgodno, u slučaju da se ne uspiju prikupiti ti novci, donirana sredstva moramo vratiti. Građani, pravne osobe JLS-i mogu pomoći donacijama na račun udruge. pokrenuli smo i posebni program „Prijatelj imotske riči.“ Prijatelj jamči da će u višegodišnjem razdoblju uplaćivati određeni iznos. Najmanji godišnji iznos je 200kn, na najmanje 2 godine. Ako je riječ o većem iznosu može se uplaćivati u ratama. Tu nema neke garancije, oslanjamo se na riječ darovatelja. Donacije do svibnja mogu biti i u građevinskom materijalu, samo od pravnih osoba.

Planiramo također prikupljanje donacija preko neke donacijske platforme. U ovom trenutku nemamo nikakvih početnih sredstava za projekt, pa iz ove perspektive sve nalikuje na san, tim više što nam okolnosti u kojima živimo ne ide na ruku, korona, potresi, ali treba ići za svojim snovima.“

Podaci za donaciju:

KULTURNO UMJETNIČKA UDRUGA „UJEVIĆ“ KRIVODOL

Sv. Mihovila 35, 21263 Krivodol

IBAN: HR 2423600001102187755

Oib: 70258620569

Svrha uplate: Za „Kuću imotske riči“

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com