Trideset godina od pogibije Josipa Jovića

Danas je u Aržanu, rodnom mjestu prvog junaka Domovinskog rata Josipa Jovića održana prigodna komemoracija u povodu tridesete obljetnice njegove pogibije na Plitvicama. Već sutra na sam dan prve redarstvene akcije u Domovinskom ratu upriličiti će se središnja komemoracija u povodu ove obljetnice. Na grob junaka Josipa Jovića u Aržanu vijence su položili Josipova obitelj, brat Tomislav, nevjesta i nećaci, potom je zajednički vijenac u ime Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova položio Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, Zdravko Jakopa državni tajnik u Ministarstvu obrane, Ivan Merćep pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije te Slobodan Marendić načelnik PU Splitsko-dalmatinske.

Vijence su položili i  izaslanik Predsjednika RH general bojnik Boris Šerić zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Također u ime županije i općine Cista Provo vijenac su položili župan Blaženko Boban i Bože Ćubić. Također vijence su položili članovi braniteljskih udruga Imotske krajine, Udruge Josip Jović.

Odriješenje na grobu podario je mjesni župnik don Marin Lav Barišić. Policijska klapa otpjevala je pjesmu “Kada je trebalo”. Nakon polaganja vijenaca odmah do osnovne škole koja nosi ime Josipa Jovića ministar Tomo Medved, župan Blaženko Boban i načelnik općine Cista Provo  Bože Ćubić položili su kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra koji će nositi Josipovo ime. Vlada RH preko Ministarstva branitelja financirala je taj projekt sa 1,5 milijuna kuna, a županija sa 700 tisuća kuna. Centar će imati spomen sobu Josip Jović te multifunkcionalnu dvoranu za održavanje terenske nastave učenika ,održavanje raznih priredbi i komemoracija.

Projekt Memorijalnog centra izradio je naš Imoćanin dipl. ing. arhitekture Mate Tonković.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com