eTwinning projekt: “Otapam li ledenjake”

Učenici prvih i trećih razreda Gimnazije dr. Mate Ujevića aktivni su sudionici “eTwinning projekta: Otapam li ledenjake.”

eTwinning je zajednica odgojno-obrazovnih djelatnika predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Europe. od 2005. godine djeluje na portalu www.etwinning.net koji nudi sigurnu elektroničku platformu za djelatnike odgojno-obrazovnih sustava. Učenicima omogućuje suradnju na projektima, razmjenu iskustava, upoznavanje novih kultura kroz virutalno okružje.

Glavni ciljevi projekta su utvrditi i proširiti osnovna znanja iz ekologije, razumjeti uzročno-posljedične veze čovjekovog djelovanja na okoliš, uvidjeti kako odgovornim ponašanjem utjecati na održivi razvoj te primjena znanstvene metodologije.

U prvoj fazi projekta “Otapam li ledenjake” istraživali su prehrambene navike učenika 1.C, 1.D, 1.E I 3.C razreda primjenjujući znanstvenu metodologiju. Obradili su podatke i došli do zaključka da se učenici naših škola hrane zdravo. U ovoj fazi imali su dva gosta predavača, Dražena Šimlešu i nutricionistkinju Luciju Čikeš.

S obzirom da su izrađivali digitalne sadržaje koji su postavljeni na eTwinning patformi, obilježili su i dan sigurnijeg interneta. U toj fazi obradili su teme Cyberbullying, Laka zarada, Krađa identiteta, itd.

Državni prvak u trialtonu, Nikola Borić je kao gost predavač svojim primjerom pokazao kako živjeti u skladu s prirodom. Nikola je prije sedam godina ostavio svakodnevnicu uspješnog sportaša i odvažio se preseliti u park prirode Papuk. Njegovo svjedočanstvo je zaista potaknulo učenike na razmišljanje i analizu svog ponašanja prema prirodi te utjecaju svakog od nas na održivi razvoj. Zajedno su izračunali osobni ekološki utisak te su rezultate izračuna uspoređivali sa svjetskim prosjekom.

Kako bi pobliže upoznali građane o svom ekološkom utisku i potaknuli ih na razmišljanje, učenici 4.R i 3.E pozivaju sve građane da im se pridruže u subotu, 1. svibnja u 10 sati ispred IME kako bi izračunali svoj ekološki otisak, preispitali svoj odnos prema prirodi i otkrili otapaju li i oni ledenjake. Događaj će se odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com