Četiri Imoćanke prve polaznice klapskog pjevanja i vođenja klapa u Hrvatskoj

Mlade Imoćanke, Katarina Šimunović, Anđela Bodrožić, Marija Mihaela Vidak i Lucija Brečić studentice su Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu i prve polaznice kolegija klapskog pjevanja i vođenja klapa u Hrvatskoj.

Samo osmero studenata splitske Akademije odlučilo se profesionalno posvetiti klapskom pjevanju i vođenju klapa. Od njih osmero, polovica su djevojke i sve su Imoćanke! Evo što o tom velikom uspjehu mladih imotskih glazbenica kaže prof. Maja Punoš Rebić:

“Prve dvije navedene mlade glazbenice, Katarina Šimunović i Anđela Bodrožić, svoj su glazbeni talent i ljubav prema klapskom pjevanju usavršavale i u redovima imotske klape ,,Neviste”, jedna kao 2. sopran, a druga kao 2. alt. S  ,,Nevistama” su nastupile (i nastupaju) na mnogim klapskim manifestacijama promovirajući svoj grad. Ponovno ćemo ih moći vidjeti 24.rujna 2021. na najavljenom 13.Susretu klapa ,, Pismo moja” Imotski.

 Sve četiri vrijedne i talentirane djevojke svoje su glazbeno znanje upijale i izgrađivale u imotskoj Osnovnoj i Srednjoj glazbenoj školi ,,Dr.fra Ivan Glibotić”, a u praksi ga primjenjivale i razvijale i u mladoj klapi ,,Galluna”, sastavljenoj od učenica navedene škole.

Imotski je oduvijek bio rasadište, kako autora klapskih hitova tako i izvrsnih vokala i instrumentalista. S ponosom možemo reći kako se rijetko koji grad u Dalmaciji može pohvaliti ovolikim udjelom glazbenika u ukupnom broju svojih žitelja.

Klapska baština od izuzetne je važnosti za grad Imotski.

Nakon duže pauze klapskog djelovanja, od 2007.godine imotska se klapska scena ponovno budi. Osniva se imotska klapa ,,Neviste” koje pokreću tradicionalan i cijenjen susret klapa ,, Pismo moja” Imotski.

Dosad je organizirano 12 susreta klapa ,,Pismo moja” na kojem je nastupilo preko 60 klapa iz cijele Hrvatske i susjedne Hercegovine čime je Imotski svrstan na popis prestižnih klapskih destinacija.

Zbog svega navedenog, naše su vrijedne glazbenice i studentice Umjetničke akademije, od malena mogle upiti klapske zvuke i razviti ljubav prema ovom obliku tradicijskog glazbenog stvaralaštva koje je neraskidiv dio njihovog imotskog zavičaja.

Radujemo se što će upravo one postati ponosne vlasnice prvih diploma koje ih potvrđuju kao stručnjakinje klapskog pjevanja. Želimo im puno uspjeha u radu,” riječi su prof. Maje Rebić Punoš Rebić, “duše” udruge Pismo moja.

U nastavku možete poslušati izjave naših polaznica navedenog kolegija:

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com