SPONZORIRANA OBJAVA: Cestovni bicikli

Cestovni bicikli namijeni su za sve one koji traže udobnost tijekom vožnje kako na cestama, tako i u prirodi. Iako postoji cijena koju treba platiti za ovakav bicikl, velika većina ljudi i dalje se odlučuje za njih zbog brojnih prednosti koje imaju u odnosu na ostale bicikle.

Na tržištu postoje različiti modeli cestovnih bicikala koji se međusobno razlikuju po dizajnu (okviru), po debljini i vrsti guma i po dodatnoj opremi.


Različita namjena cestovnih bicikala

Cestovni bicikli koriste se za različite stilove vožnje. Razlike u pojedinim modelima gotovo su nevidljive, no ipak postoje. I te male razlike (debljina i veličina kotača, oblik rame) mogu odrediti namjenu bicikla.

Cestovni bicikli za utrke: cestovni bicikli uglavnom su izrađeni od aluminija, što znači da su prilično lagani. Sukladno tome, lakše ih je voziti te su kao takvi idealni za razne utrke ili ostala sportska natjecanja.

Cestovni bicikl za višednevna putovanja: biciklisti koji idu na duža putovanja obično imaju cestovne bicikle koji imaju dodatni prostor za smještaj stalka za prtljagu odnosno bisage. Osim toga, oblik rame je nešto drugačiji, a kotači i gume su šire i izdržljivije.

Prednosti cestovnih bicikala

Cestovni bicikli jeftiniji su od automobila: kao što smo ranije spomenuli, cestovni bicikl „odvest“ će vas na mjesta na koja trebate ići bez velikih troškova. Ne kažemo kako su bicikli najjeftinije prijevozno sredstvo, no ako uzmemo u obzir cijene goriva, plaćanje registracije za auto i pronalaženje slobodnog parkirnog mjesta, prednosti su i više nego očite.

Izrađeni su od izdržljivih i otpornih materijala: kao što samo ime kaže, cestovni bicikli namijenjeni su za vožnju po cesti. Sukladno tome, moraju biti dizajnirani za vožnju prometnicama. No, nisu rezervirani samo za kratke rute nego ih možete voziti i na utrkama  po bilo kojoj podlozi.

Postižu velike brzine: cestovni bicikli iznimno su brzi u odnosu na bilo koje druge bicikle. Kotači velikog promjera s uskim gumama najveći su doprinos brzini bicikla. Gume i kotači su lagani, aerodinamični i glatki, za razliku od brdskih bicikala koji imaju debele i teške gume. Osim toga, okvir i ostali dijelovi cestovnog bicikla također idu u prilog njegovoj brzini. Primjerice, na ostalim biciklima sjedite uspravno, što nije nikako korisno u slučaju utrka ili bilo koje druge brže vožnje. Kod cestovnog bicikla pojedinac je u položaju jahača, što smanjuje otpor vjetra jer niste izdignuti prema gore.

Lagani su: cestovni bicikli mogu biti vrlo lagani jer su namijenjeni za vožnju na teškim i glatkim površinama. Nije bitno je li asfalt ili beton, cestovni bicikl nije izrađen i namijenjen za vožnju po stepenicama, za skakanje, vožnju po brdovitim, šljunčanim ili pjeskovitim područjima.

Učinkoviti su: kombinacija brzih kotača i lagane konstrukcije od aluminija koja usmjerava vozača na stvaranje idealnog položaja tijekom vožnje recept su za najbolji bicikl. Vozač „vozi s vjetrom“, umjesto da sjedi uspravno poput jedra. Brzina, lakoća i učinkovitost glavne su prednosti modernih cestovnih bicikala koje biste svakako trebali iskoristiti. 

Korisni su za društvo: vožnjom bicikla smanjujete broj privatnih automobila na cestama. To podrazumijeva manje gužve, manje emisije štetnih plinova i manje šanse za nastanak nesreća. Nabavite bicikl i doprinesite zdravom i sigurnijem okruženju.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com