Bernard Gršić za MS: “Za popis stanovništva potrebno je 15-ak minuta, popisivači će svakako doći na kućni prag”

U ponedjeljak kreće prva faza popisa stanovništva, ona preko sustava e-Građani. Upravo o toj temi u Intervjuu tjedna Media servisa Andrea Marić je razgovarala s državnim tajnikom iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernardom Gršićem koji je otkrio detalje oko prve, ali i druge faze popisa.

Od 13. do 26. rujna provodit će se prva faza popisivanja stanovništva, a to znači da se možemo samoupisati preko sustava e-Građani. Državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić u Intervjuu tjedna Media servisa naglasio je preporuku da jedna osoba u kućanstvu popiše sve ostale članove. ”Jako je bitno da građani slijede upute i objašnjenja kod svakog pitanja”, rekao je.

GRSIC OBRASCI – ”Preporučujemo građanima da pripreme OiB, podatke od stanovnicima, odnosno osobama s kojima žive u kućanstvu i da mogu vrlo jednostavno i brzo popuniti obrazac. Sve detaljnije informacije građani već sada mogu dobiti na web stranici www.popis2021.hr gdje su definirani obrasci”.

Za popunjavanje obrazaca, državni tajnik kaže da treba 15-20 minuta. A kada se samopopišemo elektroničkim putem, hoće li nam popisivači svejedno fizički doći na kućni prag u drugoj fazi popisa?

GRSIC KUCNA ADRESA – ”Hoće. Druga faza počinje 27. rujna i traje do 17. listopada. U tom periodu će svi popisivači doći na kućnu adresu svakog kućanstva ili osoba koje su se samopopisale. Oni koji su svoja kućanstva popisali elektronskim putem imaju samo jednu interakciju s popisivačem, a to je da mu predaju šifru koju će dobiti nakon što ispune obrazac elektroničkim putem”.

Za one koji se ne popišu, predviđene su kazne.

GRSIC KAZNE – ”Postoje. Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova predviđene su kazne za sve one koji odbiju dati podatke, odnosno daju netočne ili nepotpune podatke u vrijednostima od 2.000 do 5.000 kuna”.

Kakva je razlika?

”To je propisano Zakonom”.

Uopće za prijavu na e-Građani potrebna je vjerodajnica, a postoji više vrsta. Gršić objašnjava da je za popis stanovništva potrebna niska razina sigurnosti vjerodajnice.

GRSIC VJERODAJNICE – ”Vrlo često imamo nisku razinu sigurnosti i to je poznata – korisničko ime i zaporka. Za značajnu razinu sigurnosti imamo token neke od banaka. Za visoku razina sigurnosti imamo elektroničke osobne iskaznice, odnedavno i mobilni identitet elektroničke osobne iskaznice. To je aplikacija preko koje se možemo autentificirati i  identificirati u sustavu”.

Gršić ističe da više od milijun i 400 tisuća građana koristi usluge e-Građani. Dodaje i da se u zadnje vrijeme povećao broj korisnika, a to je zbog novih usluga u sustavu.

GRSIC POVECAN BROJ – “To su prošle godine bile e-Propusnice, a ove godine digitalna COVID potvrda.  Po određenim statistikama vidimo da je u tom vremenskom razdoblju došlo do povećanog broja korisnika”.

Trenutno na e-Građani postoje 94 usluge, a državni tajnik ističe koje se najviše koriste.

GRSIC USLUGE – ”Najčešće se koriste usluge koje su vezane za obrazovni i zdravstveni sustav, dakle e-Dnevnik koji je najčešće korištena usluga. Sad je počela škola, a imamo i mobilnu aplikaciju e-Dnevnika. Sustav e-Građani doživio je ove godine svoj redizajn, promijenjen mu je oblik i stavljen je fokus na korisnika”.

No na tome neće stati. Najavljuje i nove usluge u sklopu digitalizacije javne uprave, čim bi se građane poštedjelo šetanja od šaltera do šaltera.

GRSIC GDJE POTREBNO – ”Već sada imamo neke usluge koje su postignute na taj način, e-Obnovu ili e-Upise u odgojno-obrazovne ustanove koje su ove godine bile u pilot fazi. Tu očekujemo puno veći broj usluga upravo na način da građanin više ne mora nigdje davati svoje podatke. Ako sam promijenio prebivalište na jednom mjestu, taj podatak će biti prenesen u sve sustave gdje god je to potrebno”.

Izvor: Media Servis

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com