Tehnička i Obrtničko-industrijska škola u Imotskom sudjeluju u važnom eko projektu

Tehnička  i Obrtničko-industrijska škola u Imotskom prepoznale su važnost projekta  LIFE CONTRA AILANTHUS,  koji ima za cilj uspostavu kontrole invazivne strane vrste Ailanthus altissima (pajasen) u Hrvatskoj.

Naime, učenici ekološke sekcije, pod vodstvom prof. Tanje Grizelj-Smoday, prof. Marije Rašić i prof. Marije Mršić  odradili su terensku nastavu u park šumi Gaj.

U park šumi Gaj, ekološkoj sekciji Tehničke i Obrtničko-industrijske škole, pridružio se i mr.sc. Živko Bubalo dipl.ing.šumarstva, koji je prisutnima održao korisno edukativno predavanje i radionicu o invazivnom stablu pajasen,

Učenici su naučili što je pajasen, kako prepoznati pajasen, zašto je pajasen problem i kako uspostaviti kontrolu nad ovom invazivnom vrstom, a s ciljem podizanja svijesti  o negativnom utjecaju invazivnih vrsta.

Pajasen istiskuje zavičajnu vegetaciju i smanjuje bioraznolikost, Štetnik je u poljoprivredi, izaziva alergiju kod ljudi, te uništava kulturnu baštinu i druge građevine svojim izuzetno jakim korijenovim sustavom. Vrsta se zbog negativnih utjecaja na bioraznolikost, gospodarstvo i zdravlje ljudi nalazi i na popisu invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj Uniji.

Glavni rezultati ovog  eko projekta su očuvanje Natura 2000 stanišnih tipova, očuvanje kulturne baštine,  sprječavanje daljnjeg  širenja invazivne strane vrste  i razvoj nacionalnog protokola, poručuju nam učenici  iz Tehničke i Obrtničko-industrijske škole u  Imotskom.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com