Zašto je cijeli svijet jučer ostao bez Facebooka, Instagrama i WhatsAppa?

Nešto poslije 17 sati jučer, po hrvatskom vremenu, svi Facebookovi servisi (Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp) postali su nedostupni korisnicima diljem svijeta. Korisnici su prvo primijetili probleme sa slanjem fotografija i videa, odnosno objavom multimedije na društvenim mrežama Facebooka, da bi nakon toga sve jednostavno prestalo raditi. Čak ni stranica koja pokazuje “zdravlje platforme”, a namijenjena je developerima nije radila pa možemo slobodno reći da je cijeli Facebook jednostavno “nestao”. 

Da se radi o većem problemu koji utječe na korisnike diljem svijeta, govorio je i broj prijava na stranici Downdetector koji je skočio u samo nekoliko minuta. 

Prema stranici NetBlocks, nije se radilo o problemu koji je ograničen samo na neku državu ili je povezan s filtriranjem. 

Čini se kako bi problem mogao biti s DNS serverom povezanim s Facebookovom domenom. U tom slučaju kad god korisnik zatraži pristup facebook.com i s njom povezanim stranicama, DNS javlja pogrešku jer ne prepoznaje stranicu.

Dok su korisnici diljem svijeta čekali da se Facebook i njegovi servisi vrate u život, gotovo se sva komunikacija preselila na Twitter i druge društvene mreže i aplikacije za dopisivanje. 

Tako je ekipa iz Twittera odlučila i službeno pozdraviti sve koji su se tu zatekli ili koji su “otkrili” da postoje i drugi načini komuniciranja van Facebooka.

Činjenica da je Facebook nedostupan, a Twitter radi pokrenula je lavinu sarkastičnih i smiješnih objava, kojima se pridružila i ekipa iz Hrvatske gorske službe spašavanja. Naravno, u svom stilu

Oko 22 sata po hrvatskom vremenu oglasio se i Mike Schroepfer, glavni direktor za tehnologiju u Faceboku koji je na Twitteru napisao kako imaju “tehničkih problema” te kako “timovi rade što je brže moguće kako bi riješili problem i povratili uslugu”.

Osim što su korisnici otkrivali nove kanale komunikacije, oglašivači i tvrtke koje koriste Facebookove platforme za komunikaciju s kupcima i drugim korisnicima svake minute gubili su velik novac. Tome treba pridodati i stotine tisuća influencera koji zbog ovog “prekida usluge” nisu mogli ispoštovati svoje ugovore. 

Inače, tijekom poslijepodneva i večeri brojni su servisi također imali problema s funkcioniranjem, prije svega zbog svoje povezanosti s Facebookom. Tako su korisnici koji koriste Facebookov profil za ulogiravanje u omiljene videoigre i servise ostali “kratkih rukava” i morali pronaći drugi način zabave. 

Zbog navale na druge društvene mreže, povremene probleme iskusili su i Twitter, TikTok te Snapchat, ali i Pokemon Go, Tinder, Amazon, Reddit i Zoom, a korisnici u SAD-u prijavljivali su i probleme s mobilnim internetom.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com