Sjećanje na 18. obljetnicu otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika

Već tradicionalno, 18 godinu za redom, pa tako i ove godine 05.10. (utorak) Udruga Hrvatskih branitelja Domovinskog rata 115. imotske brigade HV – Imotski, odala je počast poginulima na ovome svetom mjestu Osojnik, iznad Dubrovnika. Osim 11 članova UHBDR 115.BR.HV (Stjepan Udiljak, Mario Divić, Dražen Ivanišević, Petar Jurčević, Ivan Ćapin-Tata, Jure Tolić, Slaven Gudelj-Velaga, Mikael Udiljak, Petar Gadžo, Ante Gadžo i Mato Prce) s udrugom je bilo i je i naših 5 Imoćana. Neki prvi put nakon 30 godina. Šutjeli su i  emotivno doživjeli svečani skup. Sa nam je bio ili bolje reći dočekiva nas svake godine i naš dragi prijatelj imotskih krojena s prebivalištem u Dubrovniku gospodin Živko Tolić, nekadašnji Predsjednik Zavičajnog kluba Imoćana u Dubrovniku, kao i naši prijatelja iz Dubrovačko-nertvanske županije i općine Ravno.

S nama su bili još i Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik, udruga roditelja poginulih branitelja iz Kaštela, Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa zamjenikom župana Joškom Cebalom te predstavnici Grada Dubrovnika na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Markom Potrebicom, pročelnicom Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Anita Burić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić i gradski vijećnik Ivo Lučić, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavlović, MO Osojnik, i predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Položili smo vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja za sve poginule na širem Dubrovačkom području, na njih 435  i 16 Dubrovačke dječice.

Kako reče gospodin Marko Potrebica, Predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika: vas nisu trebali zvati u obranu Dubrovnika, niti kakva druga materijalna prava, vas je vodilo Hrvatsko srce i odlučno stali u obranu hrvatskog juga tijekom Domovinskog rata,  i na tome smo vam posebno zahvalni. Da je propao san o Neovisnoj Hrvatskoj državi vas bi proglasili veleizdajnicima. Zato s punim poštovanjem i pijetetom se treba odnositi prema poginulim i preživjelim hrvatskim braniteljima i svjedočiti mlađim generacijama na dane Ponosa i Slave u stvaranju Republike Hrvatske.

U ime Udruge vijenac i svijeću položili su: Dopredsjednik Stjepan Udiljak, Tajnik Mario Divić i Vijećnik Dražen Ivanišević.

Nakon polaganja vijenaca služena je sveta misa u crkvi sv. Jurja Osojnik.

Poslije Osojnika u povratku natrag krenuli smo redom i  položili smo svijeće: na spomeniku svim poginulim Imoćanima u Trstenu, na spomeniku u Trnovi, podno Lisnika i u Drvrsnici, Općini Ravno.

Predstavnici vlasti organizirali su okrepu i kratko druženje na otvorenom ispred mjesnog Doma na Osojniku. Zahvalni smo predstavnicima vlasti na pozivu i nadamo se okupljanu i iduće 2022 godine na istom mjestu.

Za sve Programe/projekte koje se događaju na širem području Dubrovnika,  Dubrovačko-neretvanska županija odobrava nam financijska sredstva temeljem javnih natječaja za pitanja stradalnika Domovinskog rata i obilježavanje Komemoracija poginulim braniteljima na Južnom bojištu.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com