Kampanja “Kuća imotske riči” – Okućimo imotsku rič

Okućimo imotsku rič

U malim kamenim kućama Imotske zagore rađali su se veliki ljudi, ljudi jezika, čarobnjaci riječi. Zbog toga smo odlučili jednu od takvih kućica preurediti u spomenik – Kuću imotske riči, u njoj okupiti i sačuvati pisano blago zavičajnih autora.

Potrebno je prikupiti 250 000,00 kuna za rekonstrukciju Kuće imotske riči.

PLAN POTROŠKA

Ukupan prikupljeni iznos potrošit ćemo na rekonstrukciju kuće i to na grube građevinske radove. Unutarnje  radove financirati ćemo iz drugih izvora. Prema troškovniku predviđeni troškovi rekonstrukcije ukupno iznose 400 000,00 kuna.  Projekt objekta već je gotov,  ishođena je  suglasnost Konzervatorskog zavoda. Još samo treba krenuti s radovima.

Prikupimo li više sredstava, iskoristit ćemo ih za priključke struje, vode i interneta, opremanje prostora te nabavu opreme potrebne za digitalizaciju knjižne građe.

Donirajte sada!

Svaka nam donacija bitna i vrijedna. Ako niste u prilici donirati, podijelite ovu kampanju s drugima!

Znanstveno je dokazano da riječ, usmena i pisana, značajno utječe na razvoj kognitivnih sposobnosti kod djece, a bitna je i za održavanje kognitivne kondicije što ima pozitivan utjecaj na fizičko i duhovno zdravlje te produženje životnog vijeka. Lijepo je i dobro utrenirati tijelo, ali je treniranje mozga puno važnije.

Na škrtoj imotskoj zemlji otetoj kamenu lijepa riječ bila je dragocjen dio odgoja i tradicije. Tu tradiciju želimo oživjeti i nastaviti čuvanjem svoje pisane baštine i prenošenjem ljubavi za riječ na mlađe naraštaje.

Rekonstrukcijom stare kuće u naselju Gornji Ujevići/ Krivodol želimo stvoriti prostor za zavičajnu knjižnu zbirku i mjesto upoznavanja s imotskim autorima upriličivanjem raznih događanja i radionica. Imotska krajina je kolijevka velikih književnih imena i kulturnih djelatnika čiji je značaj itekako nadišao zavičajne granice, a tu su i mnogi manje poznati pisci, pjesnici, skupljači narodnog blaga, povjesničari… S obzirom na namjenu, naziv Kuća imotske riči nametnuo se kao logičan naziv projekta.

Kuća je zamišljena kao mjesto na kojem će se prikupiti sva pisana izdanja (do kojih budemo mogli doći) svih autora s prostora Imotske krajine te digitalizacija građe. (Posebno bi mjesto zauzeli Tin i Mate Ujević jer bi osim njihovih djela skupili i ona u kojima se piše o njima i njihovu radu.)

Tek realizacijom ovog projekta bilo bi stvarno vidljivo veliko intelektualno blago kojim naš kraj obiluje.

Stvaranjem zavičajne knjižne zbirke pisanu građu zastupljenih autora učinit ćemo dostupnijom znanstvenicima, studentima i svim zainteresiranim građanima.

Pjesnička tradicija ovoga kraja seže stoljećima unatrag. Ponajprije, brojne pučke pjesme prenosile su se s koljena na koljeno usmenim putem, a prva, zapisana daleke 1774., bijaše balada Hasanaginica. Od tada je prevedena na desetke najvećih svjetskih jezika (engleski, njemački, francuski, ruski…) pronoseći ime Imotskoga širom svijeta.

U blizini Kuće imotske riči obiteljska je kuća jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Augustina Tina Ujevića, a petstotinjak metara udaljena je rodna kuća Mate Ujevića, diva hrvatske enciklopedistike.
I Mate Maras, književnik i značajni hrvatski prevoditelj, po majci je Krivodoljanin.
Sinovi Imotske krajine su i Vlado Gotovac, Ivan Raos, Petar Gudelj… Ovo su tek neka od imena iz bogate riznice imotskih autora, poznatijih i manje poznatih široj javnosti. Zavičajnom zbirkom tu ćemo riznicu učiniti vidljivijom i doprinijeti promociji nepravedno zapostavljenih imena.
Više od desetljeća u organizaciji KUU „Ujević“ pred Kućom imotske riči održavaju se susreti imotskih književnika, a sama kuća je zaštićeno kulturno dobro zajedno s kućama u nizu i kapelom sv. Mihovila koju je 1779. sagradio don Grgur Ujević.

Rekonstrukcijom kuće doprinosimo i očuvanju tradicijske arhitekture Imotske zagore.

TKO STOJI IZA CROWDFUNDING KAMPANJE?

Nositelj kampanje je Kulturno-umjetnička udruga „Ujević“.

Kulturno-umjetnička udruga „Ujević“, od osnutka 2010. godine, bavi se organiziranjem raznih kulturno-umjetničkih događanja, uređenjem javnih površina, nakladničkom djelatnošću, a posebnu ulogu pridaje radu s djecom provodeći različite radionice na kojima djeca otkrivaju i razvijaju svoje talente te na kreativan način provode slobodno vrijeme. Zapaženiji rezultati nekih dječjih radionica su četiri tiskane slikovnice nastale timskim radom, a još su tri slikovnice u pripremi. Osim literarnih i likovnih radionica Udruga organizira i dramske radionice te niz kreativnih radionica. Djeca su uspješno odradila i zagovaračku kampanju Krivodolčica za Tina čiji je cilj bio postavljanje kamenog poprsja Tina Ujevića pred školom u Krivodolu.

Rekonstrukcijom i uređenjem Kuće imotske riči dobit ćemo prostor koji će u budućnosti omogućiti intenzivniji i kvalitetniji rad s djecom i mladima, zato nam pomozite u ostvarenju projekta svojim donacijama, podijelite ovaj poziv obitelji i prijateljima. Donirajte sada. Hvala!

Nositelj kampanje kojoj će crowdfunding platforma Croinvest.eu isplatiti sav donirani novac je Kulturno-umjetnička udruga „Ujević“, 21260 Krivodol, Tina Ujevića 12 C

Začetnik ideje je pjesnik (dobitnik Tinove nagrade za poeziju), prevoditelj i bibliotekar Ivan Babić, a razvila ju je predsjednica udruge „Ujević“ Vesna Ujević.

https://croinvest.eu/kampanja/kuca-imotske-rici/
Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com