Otvoren festival “Mandolina Imota” – Imotski je grad kulture i povijesti

Imotski je grad kulture i povijesti’

Izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije, Josip Matković, u Imotskom je otvorio 25. po redu Hrvatski festival mandolinista Mandolina Imota, istaknuvši kako je Imotski grad kulture i grad povijesti. 
– Mandolina je u Imotskom već 25 godina brendirana i gaji duh glazbe. To je ono što sve u Imotskom može veseliti, jer je to dodana vrijednost ovoga grada. Vi mandolinisti ste ono što Imotski zaslužuje i ono što baštini već godinama, ne samo u posljednjih 25 godina. Sve to što radite nastojte sačuvati za pokoljenja koja dolaze – poručio je Matković.

Izaslanik ministrice kulture i medija, Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom, rekao je kako je imotska priča puno drugačija u odnosu na percepciju toga grada izvan Imotskog. 
– Jedan dio te priče je imotska ljubav prema glazbi i potreba za njom. Koncertna dvorana, glazbena škola, gradska glazba, mandolinski orkestar i ovaj Festival su itekakvi dokaz da su stvari uistinu drugačije. 25 godina je velika stvar. Netko je prije 25 godina stvorio jednu priču koja traje i danas, priču na koju stvarno svi u Imotskom mogu biti ponosni – rekao je Alduk.

Dogradonačelnica grada Imotskog, Ana Marija Radeljić, naglasila je međunarodni karakter ove manifestacije. 
– Ovaj Festival ima međunarodni karakter jer su već prije 10 godina tu počeli sudjelovati orkestri iz cijele Europe. Zahvaljujem svim izvođačima i njihovim voditeljima. Ovo je jako lijepa promocija Imotskoga i cijele Splitsko-dalmatinske županije – rekla je Radeljić.

Nakon otvaranja, uslijedio je koncert pod nazivom Večer filmske glazbe na kojoj su sudjelovali HGGD Sloga iz Zagreba (orkestar mandolinista i gitarista te mandolinski komorni ansambl), mandolinski orkestar “Sanctus Domnio” iz Splita i domaćini mandolinski orkestar Imotski.
U punoj dvorani glazbene škole dr.fra Ivan Glibotić, slušatelji su uživali u izuzetnom muziciranju i prisjetili se popularnih melodija iz kultnih filmova.
Nakon ovako jedne prekrasne večeri, Festival se nastavlja u subotu od 17.00 sati gdje nastupaju mandolinski orkestri i komorni sastavi koji se natječu u različitim kategorijama, a završnica Festivala i svečano zatvaranje završava podjelom nagrada najboljim mandolinistima i koncertom Fado u izvedbi Ive Perkušića i mandolinskog orkestra “Sanctus Domnio” iz Splita”.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com