Jeste li čuli za čvarke?
Ono što nalikuje na grickalice, prženi zalogaji od svinjske masti, toliko su ukusni i hrskavi da se ne možete zaustaviti jesti. Smatraju se zimskom hranom, ali mogu se jesti tokom cijele godine. Glavno pravilo “hrane za siromašne” je da se priprema od onoga što se ne može iskoristiti, u ovom slučaju mast i slanina koja nije iskorištena za suhe proizvode.
Hrana za siromašne
To je još jedan od onih specijaliteta koji je nastao od ostataka koji su bili za bacanje, pa su se ljudi ipak sjetili kako ih iskoristiti. U ovom slučaju radi se o čvarcima, slavonskom specijalitetu koji se radi obično nakon kolinja, nakon što ostane obilje neiskorištenog svinjskog “materijala”. Poput pizze ili soparnika, nastali su kao hrana za siromašne, a postali totalni hit.
Oni su danas tradicionalna hrvatska delicija, a nekad su bili zalogaji koji bi siromašni seljaci jeli na brzinu da bi utažili glad, budući da nije bilo obilnih mesnih obroka. Mast je tada bila što je danas ulje, a danas se opet preporuča svinjska mast kao zdravija varijanta. Paradoksalno je da, ono što se nekad smatralo otpadom, danas se prodaje po visokim cijenama. Ono što je nekad bilo “ispod časti” za jesti, danas se promovira na društvenim mrežama. Kako se trendovi mijenjaju! Više nisu “in” pršuti, slanine i pancete, već čvarci.
Čvarci kao delicija
Razlog za visoku cijenu smatra se nedostatak svinja i kvalitetne sirovine. Druga teorija skupoće čvaraka je da se danas preferiraju nešto manje masne pasmine svinja, što dovodi do toga da imamo manje masti. Obe teorije su točne, što podiže cijenu čvaraka. A sigurno i potražnja igra određenu ulogu.
Ne trebamo zanemariti ni ulogu marketinga u priči zašto određena hrana postaje popularna. Reklama igra magičnu ulogu, tu su dizajnerska pakiranja čvaraka koja privlače kupce, a na snazi je i retro trend povratka tradicijskih jela u suvremenom ruhu. Popularnost čvaraka sigurno je neobična starijim generacijama koji ih se sjećaju kao ne osobito atraktivnog jela. Eto, tko zna kakvi trendovi će se vratiti obučeni u neko novo ruho!
Mogu se posluživati ili kao samostalno jelo, ilia o grickalica uz kruh i malo luka (i čašu pive).
Možete ih pronaći u Eurospina, ali ako ste baš entuzijastični, možete ih spremiti i sami.

Čvarci u kućnoj radinosti
A želite li sami pripremiti vlastite čvarke, evo jednog jednostavnog recepta za Vas.
Sastojci:
5 kilograma svinjske sirove slanine
50 ml mlijeka
100 ml vode
Sol, količina ovisno o ukusu
Bijelu svinjsku slaninu, s koje ste odstranili sloj kože, narežite na kockice veličine oko 3 centimetra. Pripazite da sve budu približno iste veličine.
Dodajte komadiće slanine u lonac, te ih zalijte vodom. Miješajte drvenom kuhačom sve dok se ne zarumene, a onda dodajte mlijeko koje će im dati hrskavost i lijepu boju. Možete smanjiti vatru, ali nastavite miješati.
Pripazite da čvarci ne zagore, te ih počnite vaditi kad se izbistri mast. Stisunute čvarke razdvojite, te ih ostavite da se ohlade. Posolite samo one koje ćete odmah jesti.
Eto, recept je sasvim jednostavan, a dobit ćete slasnu masnu grickalicu.
Uživajte u masnom zalogaju! Dobar tek.