FOTO Povijesna berba grožđa u imotskom vinogorju

Osim činjenice da će ovogodišnja berba prema procjeni stručnjaka grožđa biti uspješna kako kvantitetom tako i kvalitetom, po prvi put u imotskim vinogradima grožđe se bere automatiziranom strojnom beračicom. Vinarija Grabovac iz Prološca ovogodišnji urod grožđa upravo je počela brati tom beračicom koja će ne samo obrati velike količine grožđa u rekordnom roku, već će konačno zamijeniti na desetke berača koji bi inače zo morali ručno odraditi.
"Mi smo se odmah po sadnji loza u ovim vinogradima na površini od 13 hektara u Čanjevicama prilagodili određenim standardima kao što su širina redova između čokota, kako bi beračica i traktor na koji je prikvačena mogla nesmetano vršiti svoju radnju. Što se tiče njenih karakteristika ona može brati brzinom dva do tri kilometra na sat, što uz nekakav standardan razmak loza od jednog metra može pobrati dvije do tri tisuće loza u jednom satu. Njeni kapaciteti berbe su takvi da u pola do sat vremena može ubrati i do četiri tone grožđa u dva svoja koša. Recimo prosječni berač ručnom berbom dnevno ubere za osam sati rada 500 kila, a beračica za sat vremena tri do četiri tone grožđa i vrlo lako se izračuna koliko ona zamjeni ljudskih ruku. Aplicirali smo na EU fondove pa smo kreditima nabavili ovaj uređaj za koji smatramo da je svakako mala revolucija u Imotskom vinogorju." riječi su Nikole Grabovca iz Vinarije Grabovac




